Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Onze arme darmen…
  Rate this post

  Heel veel mensen hebben regelmatig last van hun maag en darmen. Buikpijn, krampen, steken, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, verstopping, of juist diarree. Sommigen hebben dat na het eten, anderen eigenlijk de hele dag. Als je erop let, merk je dat er maar weinig mensen zijn die helemaal geen last van hun buik hebben. Is daar nou echt niets aan te doen?

  Steeds vaker zie ik in mijn praktijk mensen met de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, prikkelbare darm syndroom of coeliakie. Maar ook mensen die alles hebben laten onderzoeken en zonder diagnose naar huis zijn gestuurd.
  Wat mij opvalt, is dat er zelden een link wordt gelegd tussen maag-darmklachten en onze voeding. En dat terwijl er een overduidelijk verband is. Onze maag en darmen komen direct in aanraking met wat we eten. Ze halen waardevolle stoffen uit ons voedsel. Wat is het dan toch jammer, dat wij het ze zo moeilijk maken door verkeerd te eten.
  Een van de grootste misvattingen is: ‘Problemen met je spijsvertering? Vezels eten!’ Dus slaan we hele voorraden volkorenbrood, volkorenspaghetti en zilvervliesrijst in. Rijk aan vezels, maar wel de verkeerde. Onze darmflora, bestaande uit goede bacteriën zoals lactobacillen en bifidobacteriën, leeft namelijk alleen op de vezels die in groenten en fruit zitten. Volkorenvezels en granen helpen niet. Integendeel: ze veroorzaken schade aan de darmwand en maken de klachten alleen maar erger.
  Is ‘fruit’ dan het toverwoord? Niet altijd. Ieder mens heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing. Ben je benieuwd hoe jouw gebruiksaanwijzing eruitziet? Kom langs voor een persoonlijk advies. Mijn consulten worden vergoed door bijna alle ziektekostenverzekeraars.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply