Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Van onzekerheid naar zelfvertrouwen
  Rate this post

  Een beetje hulp van buitenaf kan al veel veranderen in het leven van iemand die ergens mee zit. Dat ondervond ook Peter.

  Peter is een jongeman van 21 jaar. Na het voortgezet onderwijs wil hij dolgraag zijn passie ‘science fiction’ volgen en naar de Nederlandse Filmacademie. Twee jaar achtereen heeft hij geprobeerd om toegelaten te worden, maar hij voldeed niet aan de toelatingseisen. Peter is onzeker. Omdat hij heel perfectionistisch is, blijkt zijn faalangst enorm hoog te zijn, waardoor hij tijdens gesprekken volledig kan dichtklappen. Zijn moeder vraagt mij om hulp.

  Als ik met Peter het eerste gesprek voer, merk ik dat hij van de hak op de tak springt, onduidelijk praat en voorover­gebogen naar beneden kijkt en soms van links naar rechts. Hij kijkt mij totaal niet aan. Als ik hem vraag waarom hij zo graag naar de Nederlandse Filmacademie wil, begint hij te vertellen wat hij graag doet: het ontwerpen van filmscripts in de vorm van beelden, schetsen en contouren van verhalen die speculeren over een mogelijke toekomst met fictieve of daadwerkelijke concepten. Zijn verhalen richten zich vaak op fictieve gebeurtenissen die ertoe leiden dat de aarde of de mens bepaalde veranderingen heeft ondergaan. Vanaf dat moment veranderen zijn houding, zijn mimiek en zijn stemvolume. Hij stelt zich open door rechtop te zitten, mij meer aan te kijken, te glimlachen en duidelijker te spreken. Ik vraag Peter wat er is gebeurd. Peter kijkt mij vragend aan. Ik leg hem uit wat ik waarge­nomen heb. Het startpunt voor succes is gelegd.

  Doordat ik Peter overtuigde van zijn kracht in kennis en passie, te handelen vanuit zijn hart en gevoel, ontstond bij hem veel meer begrip en zelfvertrouwen. Ik heb Peter geleerd om te gaan met zelfreflectie, zijn houding, kwetsbaarheid en weerbaarheid, waardoor hij zichzelf uiteindelijk ontplooide en nu vol zelfvertrouwen in het leven staat. Met als resultaat dat hij toegelaten is tot de Nederlandse Filmacademie.

  Zijn ouders hebben aangegeven een heel andere zoon te hebben gekregen die niet meer onzeker is en nu veel zelfverzekerder overkomt.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply