Rate this post
 • Oog voor een ander, oog voor jou
  Rate this post

  Aandacht krijgen is essentieel. Het is een van de menselijke basisbehoeftes: anderen om je heen hebben die om je geven. Met wie je kunt lachen, met wie je het over serieuze dingen kunt hebben. Met wie je soms gewoon even in stilte kunt zitten, genietend van elkaars gezelschap.

  Niemand wil degene zijn die de buitenwereld aan zich voorbij ziet trekken. Die moet toekijken hoe de meeste mensen samen winkelen, op het terras zitten, dagjes uit plannen of ‘s avonds met elkaar voor de tv hangen, maar het gevoel hebben zelf over het hoofd gezien te worden. Helaas is er nog veel eenzaamheid in de wereld. Mensen die zich niet gezien of gehoord voelen. Mensen die graag meer zouden willen doen dan ze doen, maar niet de mensen om zich heen hebben om plannen mee te maken. Soms denk je misschien: is er iets wat ik kan doen?

  Alleen zijn
  Eenzaamheid komt in veel vormen voor. Mensen kunnen zich alleen voelen door een kleine of niet-bestaande sociale kring. Maar ook in een netwerk van vrienden en familie kun je je eenzaam voelen, als je eigenlijk van binnen weinig aansluiting voelt tot de anderen. En ja, ook wanneer je een partner hebt, kun je je alleen voelen wanneer je partner jou niet de aandacht geeft waar je naar op zoek bent. In plaats daarvan leef je eigenlijk meer langs elkaar heen. Samen, maar eigenlijk toch alleen.

  Aandacht geven
  Wat als je mensen de aandacht kunt geven die ze nodig hebben? Als consulent bij UB Touched help je mensen zich gezien en gehoord voelen. Je helpt ze gewoon even te genieten. Samen een activiteit doen, eropuit gaan, samen lachen. Of gewoon even bij iemand komen klussen die wat gedaan moet hebben in huis. Het hoeft niet eens iets groots te zijn. Soms is even samen zijn, een kop thee drinken en horen wat de ander graag wil vertellen al genoeg.

  Taboe
  Bij UB Touched kun je je aanmelden als consulent. Je kunt zo jouw steentje bijdragen aan iets wat voor veel mensen een lastig onderwerp is. Op eenzaamheid rust best een taboe. Mensen kunnen zich hiervoor schamen. Maar dat gevoel is niet nodig. Dat kun je als consulent bij UB Touched laten zien. Aandacht is essentieel. En door dit contact te bieden, kun je zelf ook ervaren wat aandacht met de ander, en met jou, kan doen.

  ‘Het geeft mij ook de voldoening die ik zocht’
  ‘Ik had een baan in de gezondheidssector. Dat kan heel mooi zijn, maar soms had ik het idee dat ik vooral met administratie bezig was. Waar ik het werk eigenlijk voor deed, mensen helpen, was een beetje naar de achtergrond verdwenen.
  Toen vond ik UB Touched. Ik ontdekte dat ik daar mensen concreet zou kunnen helpen zich gezien en gehoord te voelen. Ik werd onder andere gekoppeld aan Harriët. Zij was een hele leuke, spontane vrouw. Maar ze vond het zo spannend om zelf sociale activiteiten te ondernemen. Wat ze vooral geweldig vond, was vogels spotten. Daar bloeide ze helemaal van op. Maar ze kon het enthousiasme dat ze voelde bij het zien van een bijzonder dier met niemand delen.
  Het was voor mij snel besloten: we zouden samen gaan. Ik wist zelf niet veel van vogels, maar dat maakte niet uit. Ze vond het prachtig om mij te vertellen wat ze zag en herkende. Zo leerde ik zelf ook nog van haar! Wat vooral bijzonder was, was wat het met Harriët zelf deed. Ze vond het in het begin nog erg spannend, merkte ik. Maar tijdens onze wandelingen vertelde ze steeds meer. Ik leerde haar goed kennen en ze werd steeds opener. Een van de vorige keren vertelde ze dat ze vaker naar de buren was gegaan, om even te kletsen. ‘Dat zou ik eerder nooit gedaan hebben’, biechtte ze op met een brede lach. Ik kon niet anders dan die lach overnemen. Toen dacht ik: dit was eigenlijk wat ik ook zelf zocht. En wat was dit een prachtig moment!’

  Wist je dat…
  …ruim een kwart van de Nederlanders van 15 jaar en ouder zich weleens eenzaam voelt?
  …aandacht meer is dan even met iemand praten? Het gaat om écht luisteren. Dit laat de ander weten dat hij of zij ertoe doet.
  …een compliment of positieve opmerking fysiek voor geluk zorgt? Je lichaam maakt het gelukshormoon serotonine aan, waardoor je je zelf beter voelt.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply