Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Ook je geest heeft training nodig!
    Rate this post

    Je weet niet meer waar je je autosleutels ook alweer hebt gelaten (waarschijnlijk in de koelkast). Terwijl je met je buurvrouw aan het kletsen bent, dwalen je gedachten af naar wat er allemaal nog op je to-do-list staat (zoals die enorme afwas). En tijdens het tandenpoetsen concentreer je je niet op je tandenborstel en je tanden, maar op de piekergedachten in je hoofd. Herkenbaar?!

    Herken je jezelf in deze voorbeelden? Op dit soort momenten ben je er met je aandacht even niet bij. Je bent dan niet ‘mindful’. Wat dan wél ‘mindful’ is? Eigenlijk precies het tegenovergestelde: je bent met je aandacht volledig aanwezig in dit moment. Je lichaam en geest zijn op precies dezelfde plek, tegelijkertijd en volledig. En als je echt ‘mindful’ bent, dan heeft je aandacht een bepaalde kwaliteit. Je bent namelijk mild en vriendelijk aanwezig in het moment. Dat klinkt misschien heel simpel en gemakkelijk. Toch is het in de praktijk een stuk lastiger. Je bent dan in de hectiek van de dag met je aandacht ergens anders, of je bent met je aandacht in het hier en nu maar verre van vriendelijk of mild voor jezelf.

    Op de automatische piloot

    Het is eigenlijk helemaal niet zo gek dat je soms ‘niet mindful’ bent. Net als de meeste mensen tegenwoordig heb je waarschijnlijk een druk leven en ren je van hot naar her: je baan, je kinderen, je vrienden en familie. Je voelt de druk om aan allerlei eisen te voldoen en je brein wordt continu geprikkeld door computers, tablets en mobiele telefoons. Het gevolg: stress, onrust en drukte in je hoofd en lijf. Je hebt het gevoel dat je geleefd wordt: je staat niet meer stil bij wat je daadwerkelijk aan het doen bent, wat dit voor je betekent en hoe je je daarbij voelt. Dit is het grote nadeel aan ‘niet mindful’ zijn. Omdat je er met je hoofd er niet bij bent, heb je weinig grip op je innerlijke leven. In veel gevallen kan langdurig ‘niet mindful zijn’ leiden tot stress, negatieve of angstige gedachten en gevoelens, piekeren, slaapproblemen, vermoeidheid en burn-outklachten. Hoewel het soms lijkt alsof je geen grip hebt op je gedachten, is dat niet waar. Met een mindfulnesstraining kun je het leven op de automatische piloot doorbreken en beter leren omgaan met bovengenoemde klachten. Je zult je weer gezonder, stressbestendiger en fitter voelen.

    Mindfulness (en zelfcompassie)

    Tijdens een (basis)training mindfulness leer je je automatische piloot uit te schakelen, zodat je meer in het hier en nu komt te leven. Door aandachttraining leer je je automatische gedachten, het piekeren en de gevoelens van onrust en spanning te doorbreken. Ook leer je om vanuit innerlijke vrijheid, rust en wijsheid meer bewuste keuzes te maken en te handelen. Dit zal je leven meer plezier en meer inhoud geven. Daarnaast is het doel van de cursus om je psychische en fysieke klachten (als stress en spanning) te verminderen. Je leert om je meer te ontspannen en krijgt meer energie en zelfvertrouwen. In tijden van tegenslag en op moeilijke momenten kan het lastig zijn om mild en vriendelijk naar jezelf te kijken. Je hebt dan de neiging om jezelf te vooroordelen en jezelf op de kop te geven door negatieve gedachten. Wanneer je met compassie naar jezelf kunt kijken, zul je gemakkelijker met moeilijke situaties en emoties omgaan. Je kunt jezelf dan in moelijke tijden steunen, op de momenten dat je de steun het hardst nodig hebt. Dit zijn de uitgangspunten van de mindfullness-zelfcompassietraining. Deze training is een mooi vervolg op de mindfullnesstraining, maar je kunt deze training ook los volgen. 

    Dit komt onder andere in de cursus aan bod:

    • Aandacht- en meditatieoefeningen en simpele bewegingsoefeningen

    • Beter omgaan met stress, pijn en vermoeidheid

    • Omgaan met negatieve gedachten en piekeren

    • Inzicht in stress en negatieve denkpatronen

    • Omgaan met heftige emoties

    Meer weten?

    Wil je meer weten over de trainingen? In een (telefonisch) kennismakingsgesprek kun je meer informatie krijgen. 

     

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply