Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Oorverdovende stilte…
    Rate this post

    Praten, je doet het dagelijks. Het is zo vanzelf­sprekend dat je er niet eens bij nadenkt. Of je nu een spraakwaterval bent of nogal kort van stof, door te praten kun je je uiten en kun je communiceren met anderen. Maar stel je nu eens voor dat je niet meer kunt praten. Ineens, of heel geleidelijk.  Door een ongeval of ernstige ziekte. Stilte.  Of er komen klanken uit je mond die niemand  begrijpt. Dat moet verschrikkelijk zijn.

    Dat merkte Esther de Brabander ook toen zij in 2001 als  logopedist in een verpleeghuis en later in een ziekenhuis ging werken. ‘Ik behandelde voornamelijk mensen met neurologische problemen, zoals een hersenbloeding of –infarct, de ziekte van Parkinson of niet-aangeboren hersenletsel. Bij deze patiëntengroep is niet alleen praten een probleem, maar komt ook moeite met eten en slikken voor. Daardoor verslikken deze mensen zich snel en kan er eten of drinken in de longen terechtkomen. Dat noem je aspiratie. En dat kan dan weer ernstige luchtweginfecties veroorzaken’, legt Esther uit. Ik merkte dat er maar weinig logopedisten in de eerste lijn zijn met die ziekenhuisexpertise. Daar ligt echt een gat voor patiënten en daarom heb ik me daar helemaal in gespecialiseerd en ben ik in 2008 mijn eigen praktijk gestart’, vertelt ze vol passie.

    Adviseren en begeleiden
    ‘Ik help de patiënten als het ware om de knopjes te vinden die nog wél werken. Neem nu mensen met dementie.  Zij gaan op taalgebied steeds verder achteruit. In zo’n proces kan ik met name de familie en mantelzorgers om deze patiënt heen adviseren en begeleiden op het gebied van taal en communicatie. Als er iets belangrijks moet worden besproken, kan de patiënt, door de adviezen die hij zelf heeft gehad en de andere wijze van communiceren met familie, toch nog enigszins deelnemen aan het gesprek.’

    Passie
    Esther vervult ook een belangrijke taak bij andere problemen. ‘Ik geef mimetherapie om de symmetrie in het gezicht te verbeteren, spiertrainingen om veilig te kunnen eten en slikken aan patiënten die bijvoorbeeld bestraald worden vanwege een tumor in het hoofd-/halsgebied,  ik kan wat betekenen bij chronische hoestklachten, keel- en kaakklachten, COPD en astma of wanneer iemand continu het gevoel heeft dat hij een brok in zijn keel heeft.  Ik kan advies geven bij klachten hyperventilatie of aero­fagie, het veel laten van boeren en winden’, somt ze op.  ‘Ik bied op een heel laagdrempelige manier specialistische zorg. Dat vind ik zo mooi aan het vak, het is zo uitdagend. En elke keer weer anders!’, besluit Esther enthousiast.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply