Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • De oorzaak van veel scheve tanden: de tong!

  Heeft of krijgt jouw kind scheve tanden, of heb je er zelf mee te maken? Dan is het zaak om daar wat aan te laten doen. Je denkt natuurlijk al gauw aan de orthodontist, maar ook de logopedist kan hierin veel betekenen!

  Het scheef groeien van de tanden gebeurt niet vanzelf, maar wordt veroorzaakt door de tong. ‘Onze tong is sterk en heeft veel invloed op de ontwikkeling van ons gebit’, vertelt Sanne van Heerde, logopedist en taalspraakpatholoog. ‘Als een tong bij iedere slik de tanden een bepaalde kant uit duwt, is het niet raar dat de tanden verschuiven. Regelmatig zie ik volwassenen en kinderen die een smalle kaak of een overbeet hebben. Als ik observeer hoe ze slikken, is dat 9 van de 10 keer afwijkend en weet ik dat hun gebitsproblemen veroorzaakt zijn door hun tong.’

  Dit is het geval als de positie van de tong afwijkend is. De tong ligt dan niet achter de tanden tegen het gehemelte, maar op de mondbodem, tegen of tussen de tanden of te ver achterin de mond.

  Veel mensen weten overigens niet dat ze anders slikken. Sanne: ‘Vaak krijgt men een beugel, terwijl de tong­bewegingen nog niet gecorrigeerd zijn. In dat geval zal een beugel langer gedragen moeten worden. De beugel kost dus meer en de kans op herhaling van het probleem is groter.’

  Patronen veranderen
  Een oplossing kan dus zijn om de spieren en de bewegingspatronen in de mond te veranderen. De logopedist kan de cliënt helpen om de patronen te veranderen, waardoor een beugel sneller zijn werk kan doen en er minder kans is op een terugval.

  Sanne van Heerde en Karin Berveling zijn gespecialiseerd in afwijkend slikken en kunnen volwassenen en kinderen helpen om de juiste tongbewegingen aan te leren.

  Sinds 2012 is logopedie direct toegankelijk. Je hebt dus geen verwijzing nodig om een afspraak te kunnen maken. De behandelingen worden vergoed door de ziektekostenverzekeraars.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply