fbpx
Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Op adem komen aan de rand van de stad

  Heb jij behoefte om even helemaal tot rust te komen en jezelf op te laden? Even afstand te nemen van het hectische alledaagse en stilte ervaren?

  Je rent elke dag van hot naar her: je werk, je gezin, je sociaal leven en óók nog ergens een uurtje sporten. Logisch dat je af en toe het verlangen hebt om jezelf op te laden. Voor een weekendje rust en stilte hoef je niet per se de stad uit en de bewoonde wereld te verlaten. Aan de rand van de stad ligt het retraitehuis De Blauwe Décade. Op deze plek versterken de geluiden van het stadsleven je innerlijke stilte, in plaats van dat ze je verstoren. Hier mag je zijn wie je bent. Je zal merken dat je de stilte in jezelf weer makkelijker kunt opzoeken, ook ná je verblijf.

  Niet zweverig
  Naast bezinning in het verblijf kun je bij De Blauwe Décade ook terecht voor trainingen en curcussen, zoals de achtwekelijkse mindfulnesscursus. Wist je dat mindfulness helemaal niet zo zweverig is als dat het misschien klinkt? Mindfulness is een aandachtstraining, waarin je leert om een beter onderscheid te maken in emoties, gedachten en lichamelijke sensaties. De training vergroot de connectie tussen het hersengebied dat interne reflectie en afdwalen regelt, en het hersengebied dat aandacht, planning en besluitvorming regelt. Steeds meer onderzoeken laten zien dat mindfulness écht kan helpen bij het verbeteren van de mentale en fysieke gezondheid. Doordat je in de training bijvoorbeeld leert om te gaan met stress, wordt de drukte in je hoofd minder.

  Meer zelfkennis
  Behalve helpen bij stress kan mindfulness ook helpen bij het verbeteren van je zelfkennis. In de trainingen krijg je inzicht in je eigen denken. Je komt erachter welke gedachtes je hoofd bezig houden. Welke spanning ervaar je in je lichaam en waar komt die vandaan? Op die manier word je je meer bewust van jezelf. Door te weten hoe je je voelt, groeit je zelfkennis: je ontwikkelt kennis over wat jou energie geeft en wat jou energie kost. Op die manier krijg je meer inzicht en kun je beter keuzes maken in het leven. Je zelfvertrouwen groeit en je kunt op een meer vrije, ontspannen manier bewegen in het alledaagse leven. Ook tijdens de meditatiesessies, die je kunt volgen in het retraitehuis en in de mindfulnesscursus, kom je ­helemaal tot rust.

  Mindfulness bij ziekte
  Mindfulness kan ook bij ziekte helpen. Bij mindfulness word je je bewust van je eigen lichaam. Zo kun je ook meer vertrouwd raken met je ziekte. Of het nou vlak na de diagnose is, of tijdens het herstelproces. Misschien voel je de pijn en stijfheid in je lijf. Mogelijk merk je ook je bepaalde emoties op, zoals gevoelens van verdriet, boosheid of angst. Je leert om de ziekte een plek te geven: niet er te veel tegen vechten, maar het er laten zijn. Je leert luisteren naar de signalen van je lichaam, je emoties te herkennen en baas te worden over je gedachten. Op die manier ervaar jij jezelf meer als de bestuurder van je eigen leven.

  Alle slaapkamers in retraitehuis De Blauwe Décade zijn rustig en licht. Beneden is ruimte om te mediteren en de achterkant biedt uitzicht op de tuin. Voor de mogelijkheden voor ontbijt, lunch en avondmaal, kun je contact opnemen met gastvrouw Til Hermans. Drie keer per jaar gaat de mindfulnesscursus van start: in januari, april en september, elke woensdagavond en donderdagmorgen. Verblijf je voor een kortere of langere tijd in het retaitehuis, dan kun je deelnemen aan de activiteiten van het centrum.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply