Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Op Bali met de sjamaan
  Rate this post

  De hotelmanager komt knipmessend de lobby in. Hij had een auto geregeld en zelf zou hij op de motor voor ons uit rijden. De eerbied die hij tentoonspreidt, is nu eens niet voor mij bedoeld, dus kan ik er voluit van genieten. Alle egards vallen mijn reisgenoot ten deel: de sjamaan uit Nepal. 

  We zijn op Bali om een mindwellnessreis voor te bereiden: ‘NLP en sjamanisme’. Bali, het godeneiland, waar mystiek iets alledaags is. Het eiland prikkelt alle zintuigen zodat je werkelijk niet anders kunt dan hier-en-nu aanwezig zijn. Je ruikt de kruidige lucht vermengd met wierook, je ogen worden moe van de schoonheid om je heen: de prachtigste goudbedekte sculpturen van mythische figuren, de uitgestrekte rijstvelden, een vulkaan, zonsop- of ondergang, zwarte en witte stranden. De geluiden van de natuur, het drukke straatleven in Seminyak of het gedemptere geroezemoes in Ubud, de nachtelijke stilte waarin alleen de krekels zich met tussenpozen roeren. Je kúnt niet afdwalen, want je bent hier, intens en volledig.

  De sjamaan is een man van midden 40. Zijn oranje sjamanenjurk heeft hij niet mee. Met zijn jeans en T-shirt ziet hij eruit als een gewone toerist. Zou je denken. Maar op dit eiland is de herkenning van een spiritueel mens instant: mensen komen op hem af om zijn handrug naar hun voorhoofd te brengen, om zijn hand te schudden om een praatje met hem te maken. We wonen allerhande ceremonies, healings en bijeenkomsten bij waar geen andere toerist te bekennen is.

  ‘Lakshmana!’, zeggen ze blij als hij zich voorstelt als ‘Laxman’. “Lakshmana!’ En ze noemen schaterend het Ramayana-epos waarin de avonturen van Lakshmana, de incarnatie van Vishnoe, staan opgetekend. Ze trekken hem mee naar andere mensen en opnieuw klinken opgetogen kreten: ‘Lakshmana!’ Hij laat het zich lachend welgevallen.

  De hotelmanager stapt van zijn motor en we volgen hem de winkel in waar we Balinese kleren kopen voor een speciale ceremonie, morgen. Laxman ziet er uit als een man van het eiland en ik ben in mijn prachtige sarong en kebaya nog altijd een bleke toerist.

  We genieten van alles wat ons ten deel valt. En passant ‘mantraat’ Laxman mij nog uit een permanente duizeligheid, nadat ik druk gesticulerend, mijn achterhoofd tegen de hardhouten punt van mijn stoel sla. En ik op mijn beurt ‘NLP-orakel’ met hem over communicatieve problemen die je als Nepalees in Nederland kunt ervaren. Een interessantere opbrengst dan we al dachten, die combinatie van NLP en sjamanisme.

  Op dit eiland der goden weten we heel zeker: we brengen ons programma ‘NLP en sjamanisme’ niet zo maar naar Bali maar we brengen ‘Bali IN het programma!’. Ik kan niet wachten.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply
 • Geplaatst door Corrie Schipper op augustus 24, 2017, 2:41 pm

  Hallo,

  Ik ga in september naar Indonesie. Zouden jullie mij kunnen vertellen waar ik een goede sjamaan vind op Bali? Ik zou deze graag bezoeken, en as van mijn man uitstrooien op Bali. Ik ben hier een aantal keren naar een sjamaan geweest, en dat is me zeer goed bevallen. Ook heb ik voor mijn man een overgangsrite laten doen. Dat was erg indrukwekkend.
  Ik hoor graag van julie.
  Corrie Schipper.
  Vriendelijke groet
  Corrie Schipper.

  Beantwoorden →