Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Op weg naar herstel
  Rate this post

  Als je een vorm van kanker hebt gehad en verschillende behandelingen achter de rug hebt, is het tijd om te ­werken aan herstel. Mogelijk heb je last van misselijkheid, vermoeidheid en/of maag- en darmproblemen, ­waardoor je eetgewoonten niet meer zijn zoals die zouden moeten zijn. Maar goede voeding speelt wél een heel belangrijke rol bij je herstel.

  Naast bewegen is goede voeding nodig om weer op krachten te komen tijdens en na het doormaken van kanker. Bij Focus diëtistenpraktijk werken in oncologie gespecialiseerde diëtisten. Voor dit artikel spraken we met de praktijkhouders Emilie Stassen en Lisette Kuik, die weten wat jij nodig hebt op voedingsgebied tijdens en na het doormaken van kanker.

  Het komt vaak voor dat mensen met kanker last hebben van een verminderde eetlust, hierdoor slechter en eten en te maken krijgen met gewichtsverlies. Dit hangt samen met het verlies van spierkracht en conditie. Ook zien Emilie en Lisette in toenemende mate ongewenste gewichtstoename na veel oncologische behandelingen voorkomen. Mensen weten dan niet meer wat ze het beste wel of niet kunnen eten. Dit terwijl een optimale voedingstoestand juist essentieel is voor het herstel. Het hebben van een gezond gewicht is één van de preventieadviezen die het Wereld Kanker Onderzoek Fonds adviseert om het risico op kanker te verlagen. En dat advies is in de praktijk vaak lastig. Emilie en Lisette helpen je graag met een advies op maat wat je het beste kunt eten.

  Bewuste omgang met voeding
  Bij dit advies op maat houden Emilie en Lisette rekening met andere klachten als die voorkomen. Ze zien met regelmaat dat mensen die kanker hebben gehad problemen ervaren met het eten. Bijvoorbeeld problemen met de stoelgang, kauw- en slikproblemen of smaakveranderingen. Het kan heel lastig zijn om juist dan je eetgedrag te veranderen. Mensen met kanker hebben vaak al zoveel aan hun hoofd en na het doormaken van kanker willen ze bovenal graag genieten. Bij Focus leren ze je dat dit gelukkig ook met een gezond voedingspatroon kan. Ze hanteren geen strenge diëten, maar streven naar gedragsverandering op lange termijn.
  Hiervoor is het belangrijk om een gezonde en bewuste omgang met uw voeding aan te leren en hierbij niet te vergeten dat eten lekker moet zijn en een belangrijke sociale functie heeft. Af en toe wat lekkers hoort erbij. De diëtisten van Focus diëtistenpraktijk begeleiden je hierbij graag.

  Focus diëtistenpraktijk werkt samen met instellingen op het gebied van oncologie, waaronder het Reinier de Graaf Gasthuis en Sophia Revalidatie Delft. Verder zijn ze betrokken bij het initiatief ‘Zorg rondom Kanker’ in Delft (www.zorgrondomkanker.nl).

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply