Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Op weg naar een nieuwe balans
    Rate this post

    De ziekte kanker heeft vaak grote gevolgen. Tijdens en na de behandeling van kanker kunnen mensen last krijgen van allerlei klachten, zoals pijn, vermoeidheid, neerslachtigheid, lymfoedeem, angst of onzekerheid. Deze klachten hebben invloed op het dagelijks functioneren en op de kwaliteit van leven.

    Bij de klachten die optreden, spelen vaak ­meerdere factoren een rol:
    – Medische factoren als de ziekte zelf, de behandelingen als operatie, chemotherapie en/of bestralingen
    – Lichamelijke factoren als verlies van conditie en kracht
    – Psychische factoren als stress / spanningen, onzekerheid, angstig of verdrietig zijn, ‘normale’ dingen willen doen maar (nog) niet kunnen, niet kunnen slapen, geen vertrouwen (meer) hebben in het eigen lichaam.

    Je leven weer oppakken
    ‘Hoe pak ik mijn leven weer op?’ Na de behandelingen in het ziekenhuis staat deze vraag vaak centraal. Daarnaast zijn er vele praktische vragen als:
    – ‘Hoe kan ik aan mijn conditie werken?’
    – ‘Hoe ga ik om met mijn vermoeidheid?’
    – ‘Hoe kan ik verantwoord aan het werk?’
    – ‘Hoe leer ik mijn grenzen kennen en te respecteren?’
    – ‘Hoe ga ik om met mijn angst en onzekerheid?’
    Uit onderzoek is gebleken dat mensen die behandeld worden voor kanker, baat hebben bij therapie waarin aandacht wordt gegeven aan zowel de fysieke klachten als aan de psychische factoren. Aan beide wordt in onze behandelingen aandacht gegeven, met als doel het werken aan herstel.

    Hoe gaan wij te werk?
    Tijdens de intake brengen we in kaart wat de klachten zijn en welke hulpvraag er is. Hierbij wordt gebruik gemaakt van vragenlijsten en er wordt een conditietest afgenomen. Aan de hand van deze gegevens worden de behandel­doelen opgesteld.

    Welke methodieken gebruiken we?
    – Cardiotraining
    – Krachttraining
    – Lichaamsgerichte oefeningen
    – Ontspanningsoefeningen
    – Spelactiviteiten
    De therapie is erop gericht om op een verantwoorde ­manier aan de conditie te werken, om de eigen kracht weer te ervaren en de kwaliteit van leven te verbeteren.

    Aandacht voor lymfoedeem
    Bij de medische behandeling van kanker kan beschadiging van weefsels leiden tot een hoger risico op het ontstaan van lymfoedeem. Door operaties, bestralingen en verwijdering van lymfklieren is de afvoermogelijkheid van vocht beperkter en kan er lymfoedeem ontstaan in de omringende weefsels. Voorbeelden zijn zwelling in de borstregio of in de arm na borstkanker of in het bekken en de buik of in het been na gynaecologische kanker. Maar ook bij kanker aan het hoofd of de hals kan lymfoedeem en verharding van weefsel ontstaan. Tevens kunnen littekens pijn geven en leiden tot bewegingsbeperkingen. Deze klachten kunnen een grote invloed hebben op het dagelijks functioneren en op de kwaliteit van leven.

    Wat kunnen we doen?
    Vroeg opmerken en herkennen van de (beginnende) klachten is belangrijk om erger te voorkomen. De oedeemfysiotherapeut kan je voorlichten en advies geven kort na de operatie of bestraling om het risico op lymfoedeem te beperken. In beweging blijven is altijd belangrijk, en dit zal het lymfoedeem niet verergeren wanneer je door een fysiotherapeut hierin begeleid wordt. Indien er al sprake is van vochtophoping, kan de oedeemfysiotherapeut je verder adviseren en behandelen.

    Herstellen en in balans komen
    Wij zijn op basis van onze ruim 10-jarige ervaring met het programma ‘Herstel en Balans’ in staat om een op maat gesneden begeleiding te bieden, individueel en in groepsverband. Onze training voldoet aan de richtlijn Oncologische Revalidatie.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply