Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Op een wolk door die negen maanden

  Natuurlijk ben je dolblij dat je zwanger bent en dit wonder mag meemaken. In je buik groeit een kindje: jullie kindje! Toch neemt de blijdschap niet weg dat je je soms knap beroerd voelt. Vermoeidheid, bekkenpijn, misselijkheid en een zere rug. Om over dat brandende maagzuur nog maar te zwijgen. Zwanger zijn is soms best een uitdaging…

  Vanwege de groei van de foetus ervaren zwangere vrouwen vaak vermoeidheid. Naast voldoende slaap en een voedzaam dieet werkt acupunctuur goed tegen vermoeidheid. Het zorgt ervoor dat de inwendige organen optimaal functioneren en de zwangere meer energie heeft.

  Niet langer misselijk

  Daarnaast is acupunctuur zeer effectief bij het verminderen van misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap. In eerste instantie is de behandeling twee weken lang twee keer per week en dan wordt het langzaam lager naarmate de misselijkheid afneemt. Het is ook belangrijk om iedere paar uur kleine maaltijden en gezonde snacks te eten om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Vermijd zuivel en sinaasappelsap, omdat deze voedingsmiddelen misselijkheid kunnen verergeren.

  Ontspannen spieren

  Rugpijn, ribpijn, ischias en symfysis pubispijn komen vaak voor tijdens een zwangerschap. Ze kunnen aanzienlijk worden verminderd met acupunctuur. De behandeling zorgt ervoor dat de circulatie naar het pijngebied wordt gestimuleerd, afvalstoffen worden afgevoerd, zwellingen verminderen en de spieren ontspannen. Acupunctuur beïnvloedt ook het zenuwstelsel en helpt de pijnrespons te verminderen.

  Vochtophoping

  Mild oedeem, ‘vochtophoping’, komt meestal voor in de latere stadia van de zwangerschap. De behandeling is gericht op het beheersen van de symptomen, want mild oedeem verdwijnt na de bevalling weer. Het is belangrijk om bij oedeem de verloskundige of arts te raadplegen, omdat dit het begin van door zwangerschap veroorzaakte hypertensie kan markeren.

  Stressverlagend

  Acupunctuur werkt stressverlagend en haalt angst-gevoelens weg. Stress kan de hormoonhuishouding -ontregelen. Kortdurende stress is geen probleem. Langdurig onder hoge stress staan kan het immuum-systeem van de moeder verzwakken. Dat kan de baby in gevaar brengen. Acupunctuur kan helpen om stress los te laten en om het immuunsyteem te versterken. Zowel moeder als kind hebben er baat bij.

  Het hoe en wat van acupunctuur

  Bij acupunctuur (‘acus’ staat voor ‘naald’, ‘punctum’ staat voor ‘prik’) worden dunne naalden op specifieke punten in het lichaam geplaatst. De acupuncturist kan daarmee energieën afremmen of juist stimuleren. De acupunctuurpunten liggen op banen, meridianen genoemd, die samen een energienetwerk vormen. Met acupunctuur kunnen tal van lichamelijke en geestelijke klachten behandeld worden, waaronder rug- en nekpijn, slaapproblemen, menstruatieproblemen, rookverslaving, depressie, hooikoorts en vermoeidheid.

  Acupunctuur helpt bij de volgende zwangerschapskwalen:

  – dreigende miskraam – vermoeidheid

  – misselijkheid en braken – bloedarmoede

  – constipatie – spier- en gewrichtspijn

  – bekkeninstabiliteit – brandend maagzuur

  – aambeien – beenkrampen – zwangerschapshypertensie – zwangerschaps-diabetes – angst – slapeloosheid – carpaal tunnelsyndroom

  – oedeem

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply