Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Op zoek naar de oorzaak van pijn

  Tijdens een onschuldige, maar plotselinge beweging is het jou flink in de rug geschoten. Na een lange wandeling krijg je pijn in je enkel. Je hebt nekpijn zonder duidelijke oorzaak. Pijnklachten zijn er in allerlei soorten en maten. Zestig procent van de Nederlanders heeft wel eens last van fysieke klachten aan gewrichten of spieren. In veel gevallen gaan klachten vanzelf voorbij. Maar helaas zijn klachten geregeld hardnekkiger.

  Wanneer je langere tijd pijn ervaart, kun je zelfs tijdens simpele bewegingen belemmerd worden. Lichamelijke klachten zijn vervelend en zorgen voor veel frustratie. Om deze klachten te verminderen, kun je worden doorverwezen naar een specialist, zoals een osteopaat.

  Twee soorten hulp
  Er zijn verschillende mogelijkheden om lichamelijke klachten aan te pakken. Zo kan een osteopaat helpen. Maar wat doet een osteopaat eigenlijk precies? Vaak wordt osteopathie verward met fysiotherapie. Bij beide therapieën kunnen allerlei soorten gewrichtspijn of spierklachten behandeld worden. Bij fysiotherapie richt de behandelaar zich uitsluitend op het bewegingsapparaat, daaronder verstaan we alle gewrichten, beenderen en spieren. Als osteopaat kijk ik naar het gehele lichaam, en focus ik mij op drie systemen: het zenuwstelsel, het bewegingsapparaat en het organensysteem.

  De werkwijze
  Een osteopathische behandeling richt zich op het herstellend vermogen van je lichaam. Daarom werken osteopaten alleen met de handen. Aan de hand van specifieke technieken stimuleren we je lichaam om de pijn te helen. Fysiotherapeuten werken ook met de handen, maar schakelen bij bepaalde problemen apparaten in. Hiermee worden dan oefeningen gedaan om de bewegelijkheid te verbeteren.

  Goede samenwerking
  Ondanks dat osteopathie en fysiotherapie verschillen, staan ze ook nauw met elkaar in verband. Voor de beste zorg werken osteopaten en fysiotherapeuten vaak samen. Dit kan voorkomen wanneer er een bepaalde ondersteuning nodig of als er een beter alternatief bij de ander is. Het gemeenschappelijke doel is altijd: mensen helpen om van hun klachten af te komen.

  ‘De spanning is verlicht’
  Laura (48): ‘Al langere tijd had ik veel last van hoofdpijn. Op een gegeven moment was ik dagelijks paracetamol aan het slikken. Dat kon zo niet langer. Ik heb mijn ogen laten opmeten, rustiger aan gedaan, ben een beeldschermbril gaan dragen, maar het bood geen soelaas. Totdat ik osteopathie probeerde.’

  ‘Al snel bleek dat de klacht helemaal niet in mijn hoofd zat, maar ontstond boven in mijn rug. Na een ongeluk, een paar jaar terug, was er ontzettend veel spanning opgebouwd. Dat straalde uit naar mijn hoofd. Na de osteopathie-behandelingen is die spanning enorm verlicht. Dat lucht ontzettend op.’

  Wist je dat…
  …osteopathie ook helpt bij baby’s? Baby’s kunnen veel onrustig zijn en overmatig huilen. Dat komt vaak door een onderliggend probleem. Symptomen kunnen zijn: krampen, reflux, hoofd niet recht kunnen houden en meer.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply