Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Open mond, niet zo gezond
  Rate this post

  Veel kinderen hebben uit gewoonte hun mond open staan. Dit komt doordat ze na een verkoudheid door hun mond zijn blijven ademen.

  Deze kinderen zijn eraan gewend geraakt om hun lippen niet meer op elkaar te doen. De neus kan ook slechter doorgankelijk zijn door bijvoorbeeld een grote neusamandel. Maar ook door duimen, vingerzuigen of zuigen op een speen kan het gebeuren dat iemands mond open blijft staan. Want door het zuigen kunnen de mondspieren verslappen en de tanden naar voren gaan of scheef groeien. En hierdoor wordt het weer moeilijker om de lippen op elkaar te houden. Deze mondspieren zijn belangrijk voor het praten. Als die mondspieren slap zijn, zal ook de uitspraak ‘slap’ worden en wordt het kind minder goed verstaanbaar.
  Na de geboorte ademt iedereen van nature door de neus. De neus zorgt ervoor dat de lucht die we inademen wordt schoongemaakt, verwarmd en bevochtigd. De mond kan dat niet. Het is dus belangrijk dat een kind door de neus ademt. De lippen kunnen getraind worden, ­zodat ze gemakkelijker op elkaar gehouden worden, zoals een spatel tussen de lippen ­houden tijdens tv kijken, tekenen of voorlezen. Zorg er hierbij wel voor dat de neus schoon is. Zonder spatel, maar dan de lippen losjes op elkaar. Of een regel van een liedje zoemen
  (op ‘mmm’). Heb je twijfels over het spreken of openmondgedrag van je kind, neem dan gerust contact op met de logopedist voor meer individuele informatie.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply