Rate this post
 • Operatie vaak niet nodig
  Rate this post

  Heb je al lange tijd last van je voeten, knieën, enkels of rug? En heb je te horen gekregen dat je het beste een operatie kunt ondergaan? Dat is niet altijd nodig!

  Care to Move is opgezet als een zelfstandige kliniek voor orthopedie. De doelstelling is echter heel anders dan bij de reeds bestaande orthopedie in ziekenhuizen en zelfstandige klinieken. Terwijl andere klinieken zich steeds meer richten op het doen van zoveel mogelijk ingrepen van dezelfde soort (kruisband vervangingen, kijkoperaties van de knie, heup- en knieprothesen), richt Care to Move zich juist op het voorkomen van operatieve ingrepen door preventieve behandelingen met behulp van houdings- en bewegingsadviezen, eventueel ondersteund door para­medische begeleiding en niet-operatieve behandelingen.

  De orthopeden bij Care to Move zijn bij het vormgeven van de kliniek teruggegaan naar de oorsprong van de ­orthopedische kennis en kunde, die gebaseerd was, en is, op de oude heilgymnastiek. De kennis die de basis vormt van de orthopedie en die uitgaat van bewegingsketens, is in de huidige orthopedie vrijwel geheel verdrongen door een opsplitsing van de mens in delen. Steeds meer orthopeden specialiseren zich in slechts één gewricht. De ziekenhuizen worden daar ook in gestimuleerd, omdat iets vaak doen in relatie is gebracht met het beter kunnen. Bovendien zorgt de financiering van de zorg voor een stimulans om veel te opereren. Met een dergelijke benadering wordt voorbij­gegaan aan de beïnvloeding van de hele bewegingsketen bij een defect aan één onderdeel.
  Klachten van bijvoorbeeld de knie kunnen veroorzaakt ­worden door een bewegingsbeperking van de voet, de heup, de lage rug of de knie zelf. Als dan alleen de knie bekeken wordt, wordt de patiënt te kort gedaan, omdat er niets wordt gevonden of omdat er iets wordt gevonden dat niet de oorzaak van de problemen vormt. Dit kan wel een reden zijn voor operatief ingrijpen. Ook zal door een knie­specialist eerder naar de door hem/haar vaak uitgevoerde ingrepen worden gegrepen. De kans dat een systematische aanpak van de elkaar beïnvloedende ‘onderdelen’ wordt overgeslagen, wordt daardoor groter. De patiënt blijft uiteindelijk met klachten zitten.

  Operaties voorkomen
  Wij staan een terugkeer naar ‘ketendenken’ voor, waarbij steeds de gehele mens (voor orthopeden betekent dat het gehele spier- en skeletstelsel) wordt bekeken alvorens tot een diagnose te komen. Op die manier komen we verrassend vaak aandoeningen op het spoor die, indien opgelost, de klachten elders doen verdwijnen.
  Het gaat erom dat Care to Move operaties kan voorkomen. Met de operatieve mogelijkheden en kwaliteit is niets mis, maar die moet pas in beeld komen als de niet-operatieve mogelijkheden goed zijn benut. Veel ingrepen blijken dan niet nodig of kunnen jaren vooruitgeschoven worden.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply