Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Optimaal herstel na borstkanker
  Rate this post

  Als je behandelingen hebt ondergaan voor borstkanker, kan je te maken krijgen met vervelende gevolgen daarvan, zoals bijvoorbeeld oedeem in de arm of ­bewegingsbeperkingen van de schouder. Mogelijk heb je daar hinder van in je dagelijks functioneren. De oedeemtherapeut kan je helpen om deze gevolgen te beperken en er zo goed mogelijk mee om te gaan.

  Oedeemtherapie
  Door de operatie of nabehandeling, kan het zijn dat het lymfesysteem beschadigd is of lymfeknopen zijn verwijderd. Hierdoor wordt het lymfevocht niet goed afgevoerd en kan een abnormale ophoping van vocht in de arm en hand gaan ontstaan: oedeem. Vaak gaat dat gepaard met een vermoeid en zwaar gevoel.

  Marlies van Pelt en Lisanne van Lieshout zijn binnen Fysiotherapie Hatert gespecialiseerd in het behandelen van oedeem.  Samen met jou bekijken zij welke klachten je ervaart en hoe deze het best behandeld kunnen worden. Oedeemtherapie is een combinatie van oefentherapie, manuele lymfedrainage en het toepassen van compressie, bijvoorbeeld door het dragen van een therapeutisch elastische kous

  De oefentherapie bestaat uit oefeningen die afvoer van het lymfevocht stimuleren. Vaak gaat het om lichte oefeningen, waarbij de spieren in de arm als pomp gaan functioneren. Ook ademhalingsoefeningen worden regelmatig toegepast.  Manuele lymfedrainage is een massagevorm gericht op het bestrijden van oedeem. Het kan ook zijn dat er een elastische kous moet worden aangemeten. Ook dit kan bij Fysiotherapie Hatert, wij hebben een specialist op dit gebied in huis.

  Lange tijd werd gedacht dat het beter is om de arm met oedeem zo veel mogelijk te ontzien. Gelukkig is dat niet zo, integendeel juist! Marlies en Lisanne begeleiden je bij het opbouwen van beweeglijkheid, kracht en conditie van de arm, zodat je deze zo goed mogelijk kunt gebruiken in je dagelijks leven.

  We geven adviezen over huidverzorging om zo de kans op complicaties (zoals wondroos) zo klein mogelijk te maken. Daarnaast kunnen we je bepaalde technieken aanleren die je zelf kan toepassen om het behaalde resultaat te behouden.

  Werken aan herstel
  Borstkanker is ingrijpend, het treft je in elk moment van de dag. Want wat is er dichter bij dan je eigen lijf? Bij onze ­begeleiding houden we ons bezig met training, waarbij ruimte is voor heel de mens; hoe voel je je vandaag en waar loop je tegenaan? Onze benadering is gericht op jou. Met tijd om stil te staan bij het oppakken en doorgaan van je leven, terwijl je jezelf misschien ellendig voelt en vermoeidheid ervaart, behoefte hebt aan rust, maar toch ook weer actiever wil worden om te kunnen herstellen in conditie en welbevinden.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply