Van de klachten die vaak voorkomen bij (borst-)kankerbehandelingen, is vermoeidheid een veelvoorkomende. Vermoeidheid kan leiden tot een lagere kwaliteit van leven en een verminderd functioneren op het gebied van activiteiten in het dagelijks leven, zoals traplopen, boodschappen doen, werken of het huishouden doen. Naast vermoeidheid kun je last hebben van pijn en hierdoor bewegingsarmoede, bewegingsangst en uiteindelijk beperkingen ontwikkelen. Dit kan ontstaan door bestralingsschade, door bijwerkingen van de chemotherapie of door een operatiewond of amputatie. De oncologiefysiotherapeut helpt je weer optimaal bewegen, ondanks of zonder pijn.
Bij OOFU begeleiden we alleen kankerpatiënten en/of oedeempatiënten. Oncologiefysiotherapie biedt zorg op maat in iedere fase van kanker: we herkennen, behandelen en begeleiden bewegingsproblemen die bij de oncologiepatiënt kunnen ontstaan door kanker of als bijwerking van de behandelingen tegen kanker. Kracht, conditie, vermoeidheid, oedeem, schade door bestraling of chemotherapie worden in kaart gebracht om begeleiding op maat te kunnen bieden. Het doel kan variëren van optimaal herstel tot handhaving van wat mogelijk is in een specifieke ziekte-fase. We werken volgens de wetenschappelijk onderbouwde oncologische richtlijnen en oedeemrichtlijnen. Al onze therapeuten zijn gespecialiseerd in oedeem- en oncologiefysiotherapie.
Hiernaast bieden we oedeempatiënten zorg op maat: manuele lymfedrainage, lymftaping, diverse manieren van compressietherapie, en het aanmeten van Therapeutische Elastische Kousen.
Multidisciplinaire zorg
Samen met het Sport Medisch Adviescentrum Utrecht wordt een oncologisch sportmedisch onderzoek gedaan vanwaaruit we een trainingsplan schrijven om bij OOFU te trainen. OOFU werkt samen met het Helen Dowling Instituut voor psychologische hulp bij kanker, en met Centrum Cabane. Door deze samenwerking zijn wij in staat om patiënten de weg te wijzen en te ondersteunen. Onze ervaring is dat cognitieve therapie zeer goed samengaat met fysieke training. De terugkeer naar werk en/of het hervinden van de mentale balans gaat vaak beter samen dan alleen; daarom stimuleren wij patiënten omdeze route te verkennen. De oncologiewijkverpleging zorgt ervoor dat we oncologiefysiotherapie aan huis kunnen bieden waar nodig.We denken graag in ‘mogelijkheden en nieuwe kansen’ en organiseren themabijeenkomsten en outdoor-activiteiten voor onze patiënten.
Zelfmanagementcursus oedeem
Hoe fijn is het om zelf te snappen hoe het lymfesysteem werkt, wat oedeem is en hoe je jezelf kunt helpen met zelfmassage, zwachtelen, trainen, en preventie!
OOFU-bootcamp
Wekelijks werken we samen, in de buitenlucht, met patiënten die daaraan toe zijn, aan cardio, conditie en spierkracht. Natuurlijk houden we hierbij rekening met ieders individuele beperkingen en mogelijkheden. Prothese, stoma, pic-lijn of pruik gaan mee. We leren onze patiënten waar je op moet letten en hoe de weerstand kan worden opgebouwd door te genieten in het bos. Locatie: het bos bij het HDI, waar we inpandig onze OOFU-dependance hebben.
De OOFU-Loop
Eén keer per jaar bieden we aan onze OOFU-revalidanten en ex-revalidanten de OOFU-loop aan: 5 km joggen, intervallen, wandelen of nordic walken op ons eigen parkoers, onze eigen vrijwilligers en onze eigen medaille. Tijd is niet belangrijk, maar genieten en weer durven wel. We joggen mee, ondersteunen en verzorgen onderweg op maat. Oedeemklachten nemen af, kracht en conditie nemen toe, de botbelastbaarheid wordt vergroot; kortom: diverse bijwerkingen van chemo of hormonen worden vakkundig aangepakt.
Iedere patiënt met kanker heeft recht op goede zorg. Voel je welkom bij OOFU voor advies en zorg op maat. We helpen je graag op weg!
Leave a reply →
Reageer op dit artikel