Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Optimaal herstellen tijdens en na kanker
  Rate this post

  Eén van de klachten die vaak voorkomen bij borstkankerbehandelingen is vermoeidheid. Vermoeidheid kan leiden tot een lagere kwaliteit van leven, verminderd functioneren op het gebied van activiteiten in het dagelijks leven (zoals traplopen, boodschappen doen en het huishouden doen). Ook kun je last krijgen van bewegingsbeperkingen, waardoor je pijn hebt bij het bewegen van je arm en/of schouder.

  Een oncologiefysiotherapeut is gespecialiseerd in het begeleiden en adviseren van mensen die te maken hebben met (borst)kanker. Deze fysiotherapeut richt zich dan ook op de gevolgen van de behandeling van kanker op het bewegen en het bewegingsapparaat.

  Marinke van Rijn is oncologiefysiotherapeut bij GoFysio. Zij vertelt over deze, nog jonge, specialisatie: ‘Gelukkig genezen steeds meer mensen van kanker, en daarom is het verstandig om de conditie zo goed mogelijk te houden. Vroeger werd wel gezegd, dat je, als je kanker hebt, zo weinig mogelijk moet bewegen en veel rust moet houden. Dat was ook niet zo gek: bestralingen en chemotherapie betekenen een aanslag op je lichaam, en de behandelingen leiden tot functieverlies, pijn en vermoeidheid. Veel vrouwen met borstkanker zijn dan ook bang om te bewegen, maar lichamelijke activiteit is wél aan te raden voor een sneller herstel. Natuurlijk wel met beleid. Een oncologiefysiotherapeut kan ervoor zorgen dat je weer conditie opbouwt. Het is wetenschappelijk bewezen dat training onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut bovengenoemde klachten kunnen verminderen.’

  Bij GoFysio train je met een aantal anderen, onder begeleiding aan het herstel van kracht, conditie en mobiliteit. Ook is er veel aandacht voor het weer krijgen van vertrouwen in je lichaam. Het doel is dat je zo snel mogelijk kunt terugkeren naar je oude leven. De oncologiefysiotherapeut bekijkt samen met jou welke vorm van bewegen en/of sporten het best voor jou is. Marinke: ‘Belangrijk bij het programma is zelfcontrole van de patiënt: die krijgt handvatten om na het programma zelf verder te werken aan zijn of haar conditie.’

  In elke fase
  Oncologiefysiotherapie kan worden ingezet tijdens alle fases van de ziekte, van net na de diagnose tot en met de herstelfase na medische behandeling. Ook wanneer er geen uitzicht is op genezing, is trainen zinvol. Fysieke training is onmisbaar voor een optimaal herstel tijdens en na kanker. De training kan al worden gestart voordat de chemotherapie of operatie plaatsvindt. Hoe fitter je de behandeling ingaat, hoe beter je herstelmogelijkheden zijn: het ‘better in, better out’-principe. Oncologiefysiotherapie draagt bij aan je herstel en heeft een gunstige invloed op je psychische draagkracht.

  Minder moe, betere conditie
  Om moeheid aan te pakken, werkt GoFysio met de Energy Control Therapie. Hierbij krijg je onder meer een ’50/50-training’, oftewel een ‘balans’-training: sporten waarbij je 50% vetten en 50% suikers verbrandt. Uit onderzoek blijkt dat bij deze intensiteit er direct een positieve verandering plaatsvindt in het lichaam. De oorzaak hiervoor is een optimale CO2-bloedspiegel. Zowel tijdens als na de training voel je je direct een stuk fitter. Een ander facet van deze therapie is de ademhaling. Ademhaling heeft veel invloed op de verbranding. Een hoge ventilatie stimuleert de verbranding van suikers, een lage ventilatie stimuleert de verbranding van vetten. Door de juiste ademhaling blijft de suikerspiegel stabieler en krijg je meer energie. Na het volgen van Energy Control Therapie is je lichaam in balans. Dat wil zeggen: je hebt minder behoefte aan suiker, hebt minder honger, een verbeterde vetverbranding, een betere conditie en minder vermoeidheid.

  Effectieve behandeling door samenwerking
  GoFysio is een praktijk voor allerlei vormen van fysiotherapie, waaronder sportfysiotherapie, manuele therapie, bekkentherapie en kinderfysiotherapie.
  Bij GoFysio werken verschillende gespecialiseerde therapeuten. Dit heeft grote voordelen: wanneer een therapeut tijdens zijn onderzoek merkt dat een probleem effectiever behandeld kan worden door een combinatie met een andere therapie (bijvoorbeeld manuele therapie), zal hij zorgen voor een effectieve samenwerking. Bij twijfel kan deze collega eerst meekijken voordat er in overleg een beslissing over de behandelstrategie wordt gemaakt. GoFysio is te vinden op allerlei locaties in onder andere Utrecht en Amsterdam. De hoofdvestiging is aan de Musicallaan in Utrecht, en daarnaast is er een vestiging aan de Molenpolder in De Meern.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply