Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • ‘Opvliegers? Geen last meer van…’

  Karen S. (52 jaar) ziet er steeds meer tegenop om naar haar werk te gaan. Regelmatig wordt ze overvallen door opvliegers, met heftige transpiratie. Lastig, zo tijdens haar werk als receptioniste… De angst om er op ’t verkeerde moment door overvallen te worden, maakt alles alleen nog maar erger. Een vriendin adviseert haar om auriculotherapie te proberen. Na twee behandelingen merkt ze dat ze minder transpireert. Zowel lichamelijk als emotioneel voelt ze zich stabieler. En de opvliegers? Die zijn nauwelijks meer merkbaar.

  Menopauzale klachten… veel vrouwen krijgen ermee te maken. Naast de bekende opvliegers en plotselinge transpiratie kunnen ook klachten als hartkloppingen, slapeloosheid en seksuele problemen voorkomen. Als er daarnaast ook nog stemmingswisselingen, angstige of depressieve gevoelens bijkomen, dan voelt de overgang soms bijna als een soort ‘ondergang’.
  Natuurlijk: losse, katoenen kleding, ontspanningsoefeningen, een gezonde leefstijl met veel beweging en een goede dosis humor kunnen veel uitmaken. Maar soms is dit niet genoeg en word je té veel in je dagelijks functioneren belemmerd en heb je wat hulp nodig.

  Auriculotherapie
  Op chemische wijze worden deze klachten met hormoontherapie of antidepressiva behandeld. Vanwege de risico’s (meer kans op hart- en vaatziekten en borstkanker) is men steeds terughoudender met hormoontherapie. Gelukkig kan het ook anders. Auriculotherapie (een soort ooracupunctuur) kan op een natuurlijke wijze de instabiele hormoonhuishouding weer tot rust brengen.

  Zenuwverbindingen
  Nicolien Nijboer (auriculotherapeut-arts) werkt samen met haar collega Barth de Ridder (TCM acupuncturist-arts) in Acupunctuurpraktijk De Ridder in Paterswolde. Nijboer: ‘Een auriculotherapeut maakt gebruik van de zenuwverbindingen tussen oorschelp (auriculus = oorschelp) en hersenen. Stimulatie van bepaalde plekken op de oorschelp (met naaldjes en/of laser) leidt tot activatie van bepaalde delen in de hersenen. Deze zorgen op hun beurt voor het reguleren / ‘resetten’ van het bijbehorende deel van het lichaam.’
  Aangezien de hormoonproducerende klieren en hun besturingscentra in de hersenen óók een projectie op de oorschelp hebben, kunnen menopauzale klachten, evenals onder andere ook menstruatieklachten, met deze methode behandeld worden. Auriculotherapie wordt meestal gecombineerd met lichaamsacupunctuur.

  Specifieke reflexpunten
  Krijgt iedereen dezelfde behandeling? Nijboer: ‘Ieder mens zit anders in elkaar. Auriculotherapie is een behandeling op maat: op geleide van de polsslag worden jouw specifieke ­reflexpunten op het oor opgespoord en behandeld. Hierdoor is het mogelijk om de persoonlijke oorzaak van de disbalans (je ‘zwakke plek’) op te sporen en aan te pakken.’

  Een zwakke plek (ook wel ‘stoorveld’ genoemd) fungeert als een soort energie-lek. Bij de één kan dit een sluimerende chronische ontsteking zijn, bij een ander een wervelblokkade. Ook littekens kunnen de boosdoener zijn en – op afstand – problemen veroorzaken. Nijboer: ‘Na behandeling van zo’n stoorveld verdwijnen ook vaak allerlei ándere klachten. Het lichaam beschikt namelijk weer over z’n normale weerstandskracht.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply