Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • De opvoedadviseur denkt met je mee
  Rate this post

  Als je moeder of vader bent, verandert je sociale leven. Je moet wennen aan je nieuwe rol en bent vaak moe door de kortere nachten. Ook kost het energie om een balans te vinden tussen de zorg voor je kind, je sociale contacten, werk en vrije tijd. Help! Voor een luisterend oor en een passend advies kun je gelukkig terecht bij de opvoedadviseur van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

  Hoe houd ik mijn sociale leven op peil nu ik een kind heb?

  Praat met vrienden en familie over de veranderingen in je leven nu je een kind hebt. Spreek af wat jullie prettig vinden en wat fijn is in het contact. Maak afspraken.

  Je kind is belangrijk voor je en je praat er graag over. Soms kan het echter fijn zijn om ook over andere interesses te praten en over onderwerpen die jullie als vrienden bezighouden. Ook kan het fijn zijn om nieuwe mensen te ontmoeten in dezelfde situatie als jij. Bijvoorbeeld in een mamacafé, bij het ouder-kindzwemmen of in de bibliotheek of de speeltuin.

  Hoe houd ik de relatie met mijn partner gezond?

  Neem de tijd voor elkaar, blijf met elkaar praten en blijf je best doen voor elkaar. Dit klinkt simpel, maar met jullie drukke levens is dit soms best lastig. Toch zit in deze zaken de oplossing. Door uit te spreken wat je dwarszit en wat je anders zou willen in jullie, maak je de eerste stap richting verandering. Geef elkaar eens een compliment en laat de ander voelen dat je hem of haar waardeert als partner en als ouder. Plan bewust afspraken in, al is het pas over een paar maanden, regel oppas en ga er samen op uit.

  Hoe komen mijn partner en ik op één lijn qua opvoeding?

  Jullie zijn twee individuen met allebei een andere visie en een andere mening. Het is daarom belangrijk dat jullie als een team leren samenwerken. Probeer elkaar te begrijpen. Waarom vindt je partner iets wel of niet belangrijk? Praat hier samen over en luister zo objectief mogelijk naar elkaar. Als je het over bepaalde regels maar niet eens wordt, sluit dan een compromis. Of laat de één regels over het ene onderwerp bepalen en de ander over het andere onderwerp. Daarnaast is vertrouwen belangrijk. Vertel je partner wat jij vindt dat hij of zij het goed doet als ouder. Geef elkaar complimenten.

  Kom ik ooit nog aan mezelf toe?

  Natuurlijk. Het is alleen wel een kwestie van plannen en soms jezelf even op nummer 1 zetten. Naast moeder, partner, werknemer en vriendin ben jij ook een eigen persoon met eigen behoeften en wensen. Het is belangrijk om daar af en toe over na te denken. Schroom niet om oppas te regelen en zelf lekker te gaan shoppen of een drankje met een vriendin te doen. Dat is niet egoïstisch, maar gezond! En maak afspraken met je partner, zodat hij de ene avond thuis is en jij de andere, zodat jullie allebei eens weg kunnen.

  Het CJG is er voor alle vragen over opvoeden en opgroeien. 

  De Centra voor Jeugd en Gezin in de Duin- en Bollenstreek bieden Jeugdgezondheidszorg (jeugdarts en jeugd-verpleegkundigen) en heeft een Jeugd- en Gezinsteam en Algemeen Maat-schappelijk Werk. 

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply