Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Opvoeden- kinderspel, of toch niet?
  Rate this post

  Iedereen heeft een mening over opvoeden, of je nu wel of geen kinderen hebt, jong of bejaard bent. Deze meningen lopen sterk uiteen, ook als je samen ouders wordt of bent.. 

  Als je voor het eerst ouder wordt, heb je zo’n 9 maanden de tijd om aan het idee te wennen en opvattingen op elkaar af te stemmen. Terwijl je kind opgroeit, stel je je verwachtingen bij en probeer je dezelfde lijn vast te houden. Bij een scheiding worden er afspraken gemaakt en vastgelegd in het ouderschapsplan. Zolang ouders met elkaar in gesprek zijn, wordt eenzelfde lijn vastgehouden. Ik waarschuw altijd voor het gegeven dat kinderen, nog meer dan in een kerngezin, van deze lijn willen afwijken. Ze gaan hun ouders tegen elkaar uitspelen; uitproberen hoever ze kunnen gaan. 

  Linda en Hans waren stellig: zij hadden hun kinderen goed opgevoed, hun kinderen zouden dit niet doen. 3 maanden na de scheiding werd ik gebeld: ook hun (b)engeltjes waren aan het uitproberen! Vooral Hans had moeite om zijn grens aan te geven. Hij compenseerde zijn schuldgevoel over de scheiding met het verruimen van de leefregels. Linda baalde hier enorm van, omdat zij door de kids werd omschreven als streng. Bij papa was het leuker. 

  De meeste gescheiden ouders blijven niet alleen. Ze worden opnieuw verliefd en de kinderen zijn zelden lang buiten beeld. De nieuwe partner heeft vaak andere ideeën en opvattingen over opvoeden. Dit kan leiden tot heel mooie situaties, maar ook tot de grootste ruzies.

  Nelleke en Ton hebben samen 5 kinderen in de leeftijd tussen 8 en 13 jaar. Ze zijn allebei sportfanaten, dus dat zat wel goed. De eerste gezamenlijke vakantie was in Oostenrijk. De rit ernaartoe was naar tevredenheid verlopen, maar de aankomst op de camping leidde tot de eerste schermutselingen. De kinderen van Ton waren afkeurend over de faciliteiten, tot verbazing van Nelleke en haar kinderen. De gewenste activiteiten liepen erg uit elkaar en overeenstemming werd niet gevonden. De vakantie eindigde in een deceptie, en de terugreis verliep niet gezamenlijk. 

  Toch heeft dit gezin het gered. Na deze vakantie ben ik met hen in gesprek gegaan en zij hebben hun verwachtingen en opvoedstijlen onder de loep genomen. De aannames werden uitgesproken en nieuwe ideeën ontstonden. De volgende vakantie hebben ze samen geboekt.

  Patries Baijer-Jakubka

  mediator & stiefplancoach bij Baijer Mediation

  De MfN-registermediator:

  – Jaarlijkse bijscholing. Als de mediator is aangesloten bij de Raad voor Rechtsbijstand, dan worden er specifieke eisen gesteld aan deze bijscholing. 

  – Verplichte intervisie: reflecteren met vakgenoten over casussen en dilemma’s.

  – Klacht- en tuchtrecht.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply