Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Orthorexia door gezonde voeding?
  Rate this post

  Wie het voedingsnieuws een beetje volgt, heeft er vast al wel eens van gehoord: orthorexia. Het gaat hier om het dwangmatig vermijden van allerlei voedingsmiddelen waarvan de orthorectische persoon denkt dat dit slecht is voor haar/hem. Waarom zijn juist sporters vatbaarder voor dit type voedingsafwijkingen?

  Een fanatieke sporter wil altijd hoger, sneller en beter. Dat je als sporter met gezonde voeding een beter resultaat kunt behalen staat buiten kijf, maar je moet natuurlijk niet overdrijven. Toch kunnen sporters juist erg gretig zijn om nóg extremer met hun voeding om te gaan: nóg gezonder eten en nóg minder energie (lees: calorieën) innemen en op den duur zelfs voedingsmiddelen mijden die eigenlijk gewoon gezond zijn. Hierbij kun je denken aan brood en zuivel, maar ook vlees. Dat kan tot orthorexia leiden en mogelijk zelfs overgaan in anorexia nervosa. Dit is een ernstige ziekte die tot blijvende lichamelijke schade kan leiden!

  Volwaardige voeding
  Als je echt een afwijking hebt waardoor je een van deze producten niet kunt verdragen, is het belangrijk dat je laat nagaan of je wel een volwaardige voeding binnenkrijgt. Sporters zijn meestal veel actiever dan hun leeftijdsgenoten. Bij een hoge lichamelijke activiteit is het belangrijk dat de brandstoftank goed gevuld wordt en dat er voldoende reservevoedingsstoffen worden ingenomen voor het herstel van de spieren. Om dat op een goede manier te realiseren, is een goede timing van de inname nodig.

  Gratis nieuwsbrief
  Wil jij meer tips voor een gezonde (sport)voeding? Schroom niet, maar mail gerust. Je kunt je sowieso gratis abonneren op de nieuwsbrief over voeding via mijn website.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply