Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Osteopathie bij hoofdpijn en migraine
  Rate this post

  Hoofdpijn is een probleem dat bij verschillende mensen dezelfde symptomen veroorzaakt, maar dikwijls een totaal andere oorzaak heeft. Hierdoor is het behandelen van hoofdpijn bij iedereen anders. De osteopaat behandelt niet de hoofdpijn, maar wel de ‘mens met hoofdpijn’. Daarom wordt het gehele lichaam onderzocht om de oorzaak van jouw hoofdpijn te achterhalen.

  Hoofdpijn zit niet in de hersenen, maar wordt veroorzaakt door de structuren die rond de hersenen liggen. Hierbij kun je denken aan de schedelbotten, de hersenvliezen en de spieren die de schedel en kaken omvatten. Een hersen­schudding, hersenvliesontsteking, whiplash of andere ­klappen die het hoofd te verduren heeft gekregen, kunnen bewegingsbeperkingen veroorzaken in de nek of de gewrichtjes van de schedel.
  Spanningshoofdpijn en migraine zijn de meest voorkomende soorten. Spanningshoofdpijn voelt als een strakke band om het (voor-)hoofd of als een knellende, drukkende pijn aan beide zijden van het hoofd. De spieren van de schedel, de nek en de schouders zijn vaak pijnlijk gespannen.

  Migraine
  Een heftig bonzende hoofdpijn aan één kant van het hoofd noemen we ‘migraine’. Daarnaast kan men gevoelig zijn voor licht en geluid, wat vaak samengaat met misselijkheid en/of braken. Migraine komt aanvalsgewijs voor en kan enkele uren tot een aantal dagen duren.
  Bij migraine speelt de bovenbuik vaak een belangrijke rol. De tiende hersenzenuw is een belangrijke link tussen wat er in de buik gebeurt en de storende invloed daarvan op de hersenstam. Daarnaast zijn er zenuwen die het middenrif en de lever van gevoel voorzien. Deze lopen naar de nek en schakelen in de hersenstam. Wanneer veel storende informatie vanuit de bovenbuik naar de hersenstam gaat, ontstaat daar een soort kortsluiting. Zo kan migraine ontstaan. Vaak spelen voedingsintoleranties een rol en zijn er interacties met het hormonale systeem.

  Een osteopaat behandelt het gebied van het middenrif. ­Bewegingsverliezen ter hoogte van de lever, dikke darm of maag worden opgeheven. Ook bewegingsbeperkingen van het bekken, de nek of de bovenrug spelen een belangrijke rol.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply