Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Osteopathie bij hormonale stoornissen
    Rate this post

    Menstruatiestoornissen, ­zwangerschapskwaal­tjes, klachten tijdens de overgang of verminderde vruchtbaarheid: dit zijn een aantal klachten waar menig vrouw mee te maken krijgt in haar leven. Deze klachten komen voort uit storingen in de hormoonhuishouding.

    Voor de productie van hormonen zijn een aantal organen van belang. Dat zijn bijvoorbeeld de hypofyse, de schildklier, de alvleesklier, de bijnieren, de eierstokken, de testikels en de placenta (tijdens zwangerschap). Een orgaan heeft een goede doorbloeding nodig om hormonen te kunnen aanmaken en die vervolgens te transporteren naar andere organen. Een verminderde functie van een orgaan heeft dus een effect op de hormoonhuishouding. Een kettingreactie van storingen door het hele lichaam kan het gevolg zijn. Denk hierbij aan obstipatie of rusteloze benen door een slechte doorbloeding van de bekkenorganen.

    Beweeglijkheid en doorbloeding
    Een goede beweeglijkheid en een goede doorbloeding zijn heel nauw met elkaar verbonden, omdat de aan- en afvoerende bloedvaten in de omringende bindweefselvliezen van een orgaan liggen. Verkeerde voeding, ontstekingen, medicijngebruik, ziekte of operaties kunnen ervoor zorgen dat de beweeglijkheid beperkt wordt.

    Lever en hypofyse
    Bij de afbraak van hormonen speelt de lever een belangrijke rol. Door medicatie, alcohol of een voedingspatroon dat niet optimaal is, raakt de lever overwerkt, waardoor de afbraak van hormonen in het gedrang komt. Dit kan extra klachten geven rond de menopauze, maar ook de typische hoofdpijn rond de menstruatie en stemmingswisselingen komen hiervandaan.
    De hypofyse is de centrale regelaar van de hormoonhuishouding. Deze ligt in het hoofd; vandaar dat de schedelbotten en hun tussenliggende bindweefselvliezen ook worden getest op een goede beweeglijkheid.

    Osteopathische aanpak
    Een osteopaat zoekt naar de oorsprong van de klacht en gaat hierbij op zoek naar de bewegingsverliezen in het lichaam. Die kunnen gelegen zijn in het hoofd, de nek, rug of bekken, maar ook in de buik- en bekkenorganen zoals blaas, nieren, darmen en lever. Natuurlijk is een goede doorbloeding, beweeglijkheid en zenuwfunctie ter hoogte van de baarmoeder, de eileider en eierstokken zeer belangrijk voor een goed functionerend voortplantingssysteem. Tijdens een osteopathische behandeling worden deze bewegingsverliezen opgespoord en in beweeglijkheid hersteld, waardoor de hormoonhuishouding weer in balans komt.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply