Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Osteopathie na borstkanker
  Rate this post

  Wist je dat osteopathie ook veel kan betekenen voor mensen die te maken hebben gehad met borstkanker? Met name in de nazorg kan osteopathie helpen om de beweeglijkheid van lichaamsdelen te vergroten.

  Wanneer de operatie achter de rug is en er bestralingen hebben plaatsgevonden, komt het vaak voor dat er verklevingen plaatsvinden van het littekenweefsel ter hoogte van de borstkas. Het gevolg kan zijn dat de thorax stijver wordt, wat negatieve gevolgen heeft voor de doorbloeding en/of de beweeglijkheid van bijvoorbeeld de armen of de schouders. Ook kunnen daarna klachten ontstaan met de ademhaling, omdat de buikademhaling moeilijker gaat.
  Als je je tijdig laat behandelen door een osteopaat, kan die ervoor zorgen dat de littekens in optimale conditie blijven, zodat er zo weinig mogelijk complicaties optreden als gevolg van de borstkankerbehandelingen.

  Afvoeren van lymfevocht
  Wanneer bij borstkankerbehandelingen de lymfklieren ­beschadigd raken of verwijderd worden, kan er lymfoedeem ontstaan. Het lichaam kan het lymfvocht dan niet meer goed afvoeren, zodat het vocht zich ophoopt in de arm en er een zwelling ontstaat. De osteopaat kan helpen om het lymfvocht af te voeren.

  Fysieke klachten voorkomen
  Een osteopaat is er natuurlijk niet alleen voor de nazorg rond borstkanker, maar kan ook helpen bij andere klachten, en kan ook bepaalde klachten helpen voorkomen. Helaas wordt het preventief raadplegen van een osteopaat te weinig gedaan. Een auto wordt vaak beter ­onderhouden dan ons eigen lijf. Meestal gaan mensen pas naar een osteopaat wanneer ze al klachten hebben, zoals pijn, uitstraling, stijfheid of andere ongemakken. Preventief een osteopaat raadplegen kan de kans op deze klachten aanzienlijk ­verminderen.
  Vaak lopen ‘gezonde’ mensen rond met bewegingsverliezen waar zij zich niet bewust van zijn. Zo hoeft een beperkte heup, een geblokkeerde ruggenwervel of een beperking in je schouder niet direct pijn te doen. Een gezond lichaam kan hier namelijk op compenseren, waardoor je hier vaak geen klachten van zult ondervinden.

  Wanneer er te veel bewegingsverliezen in het lichaam ontstaan, verliest het lichaam de kans om nog te kunnen compenseren. Dit is het punt waarop het vaak misgaat, en hieruit ontstaan vaak klachten zoals hierboven ­beschreven. Wanneer je jezelf preventief laat onderzoeken en behandelen op deze beperkingen, verklein je dus de kans op ongemakken.

  Optimale toestand
  Een osteopaat zal jouw lichaam screenen op bewegings­verliezen in je bewegingsapparaat, het orgaanstelsel en in het zenuwstelsel. Wanneer er bewegingsverliezen ­vroegtijdig behandeld worden, hou je jouw lichaam in optimale toestand.
  Normaal gesproken volstaan 2 of 3 preventieve behandelingen per jaar. Een snelle check-up is vaak in een half uur te doen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply