fbpx
Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Osteopathie: ondersteuning in nazorgtraject

  Wist je dat osteopathie ook veel kan betekenen voor mensen die te maken hebben gehad met ­borstkanker? Met name in de nazorg kan osteo­pathie helpen om de beweeglijkheid van lichaams­delen te vergroten.

  De osteopathie gaat uit van de gedachte dat het menselijk lichaam een eenheid is. Het lichaam bestaat uit verschillende systemen (gewrichten, organen en schedel) die goed moeten kunnen bewegen. Als het lichaam gezond is, gebeurt dat ook. Maar als het evenwicht verstoord is geraakt, heeft het lichaam hulp nodig om het evenwicht te herstellen. Een osteopaat kan het lichaam daarbij helpen.
  Een osteopaat schrijft geen medicijnen voor, maar maakt met de handen los wat los moet zitten. De osteopaat probeert tijdens de behandeling de oorzaak van de klacht weg te nemen, zodat het lichaam zichzelf verder kan herstellen.

  Littekens in conditie houden
  Wanneer je een borstoperatie gehad hebt en er bestralingen hebben plaatsgevonden, komt het vaak voor dat er verklevingen plaatsvinden van het littekenweefsel ter hoogte van de borstkas. Het gevolg kan zijn dat de weefsels stijver worden, wat weer negatieve gevolgen heeft voor de doorbloeding en/of de beweeglijkheid van bijvoorbeeld de armen of de schouders, of zelfs de ademhaling. Als je je tijdig laat behandelen door een osteopaat, kan die ervoor zorgen dat de littekens in optimale conditie blijven, zodat er zo weinig mogelijk complicaties optreden als gevolg van de borstkankerbehandelingen.

  Afvoeren van lymfevocht
  Wanneer bij borstkankerbehandelingen de lymfklieren ­beschadigd raken of verwijderd worden, kan er lymfoedeem ontstaan. Het lichaam kan het lymfvocht dan niet meer goed afvoeren, zodat het vocht zich ophoopt in de arm en er een zwelling ontstaat. De osteopaat kan helpen om het lymfvocht af te voeren.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply