Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Ouderen kunnen ondervoed raken

  Veel ouderen gaan door een onderliggend probleem steeds minder eten. Dat kan zijn door eenzaamheid, vergeetachtigheid, het verlies van een dierbare, een operatie, pijn, een ziekte of een slecht zittend gebit, maar onwetendheid is ook een belangrijke factor.

  Het kan geleidelijk gaan. Iemand heeft wat minder trek door bovenstaande problemen en denkt vaak dat als je weinig doet, je ook niet zoveel nodig hebt. Dit is een misverstand: je hebt nog een behoorlijke portie eten nodig.

  Ouderen kunnen daarom ondervoed raken. Naarmate we ouder worden, wordt het al belangrijker dat de voeding goed wordt samengesteld. We gaan minder eten, dus wát we eten, moet van goede kwaliteit zijn. Ook is het belangrijk om te bewegen. Beide zijn goed voor het behoud van spierkracht en spiermassa en voor sterke botten.

  Verzwakken
  Maar voor sommige ouderen is het moeilijk om gezond en genoeg te blijven eten. Ouderen kunnen hierdoor ongewenst afvallen, waardoor ze verzwakken en een risico lopen om te vallen. Als je ongewenst afvalt, verbrand je niet alleen je vet, maar je lichaam gebruikt je spiereiwitten als brandstof.

  Overgewicht
  Wist je dat ondervoed zijn niets te maken heeft met je lichaamsgewicht? Ook mensen met overgewicht kunnen ondervoed raken. Het is minder zichtbaar, maar ook zij kunnen ongewenst afvallen. Het is belangrijk om de signalen te gaan herkennen, zodat je vroegtijdig kunt ingrijpen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply