Rate this post
 • Ouders hebben het veel te druk!
  Rate this post

  Je jongste dochter moet op tijd zijn bij haar ballet-voorstelling en je zoon moet naar voetbal. Jij rent van hot naar her om het allemaal te regelen. Ondertussen denk je na wat je vanavond op de keukentafel gaat zetten. Zucht. Heb je als ouder zijnde nooit een moment van rust? 

  Opvoeden is een prachtige, maar zware taak. Je bent moeder, maar tegelijkertijd ook vriendin, collega, werknemer en zus. Het hebben van meerdere rollen kan erg vermoeiend voor je zijn, omdat elke rol een andere soort aandacht van je vraagt. Ben jij de balans kwijt?

  Kunst en vliegwerk
  Het organiseren van een gezin is kunst en vliegwerk. Jij hebt het gevoel dat je alle ballen hoog moet houden. Je kinderen moeten naar sport, je moet naar je werk, het huis moet nog aan kant, boodschappen moeten gedaan worden, je zoon heeft hulp nodig met zijn huiswerk en jij wilt ook nog sporten vandaag. Opvoeden is geen kinderspel! 

  Het aanpakken van stress
  ‘Ik zou wat meer moeten ontspannen’, is iets wat veel ouders denken. Het zorgen voor jezelf komt vaak op de laatste plaats. Hoe zorg je ervoor dat jij af komt van spanningen? Judith van der Knaap, BSR-practitioner, vertelt: ‘Je lijf kan hevig reageren op stress, waardoor er in je lichaam spierspanning wordt opgebouwd. Het gevolg is een pijnlijke nek, stijfheid in je ledematen, vermoeidheid, hoofdpijn of pijn in je rug. Wanneer je lichaam zelf niet in staat is om spierspanning los te laten, kan BSR je helpen om je lijf weer te laten ontspannen’. 

  Wat is BSR?
  BSR staat voor Body Stress Release, een gezondheidstechniek die letterlijk lichaamsspanning (body stress) loslaten (release) betekent. Door allerlei factoren, variërend van lichamelijke en emotionele tot chemische overbelasting, kan zich spanning opbouwen in je spieren. Deze vastgezette spierspanning beïnvloedt het zelfherstellend vermogen van je lichaam op een negatieve manier. Het gevolg is dat je lichaam niet meer optimaal kan functioneren waardoor klachten ontstaan. Bij BSR wordt het lichaam door kleine, lichte impulsen van de practitioner op de juiste plaats en in de juiste richting geactiveerd om de spierspanning laag voor laag los te laten.

  Dit zijn dé tips om stress tegen te gaan:

  1. Verwacht niet teveel van jezelf

  Stel niet te hoge eisen aan jezelf! Moet jouw huis er echt altijd perfect uitzien? Nee! Leg de lat lager en stel verwachtingen bij. Zo gaat je stressniveau omlaag.

  2. Meer rust nemen 

  Zorg dat je regelmatig rust neemt, al is het maar even. Geen tijd? Als je kinderen een slaapje doen tussen de middag, slaap dan even lekker mee. 

  3. Verdeel de verantwoordelijkheid

  Jij bent de duizendpoot en doet alles voor je kind, maar zijn er geen dingen die je kind inmiddels zelf kan? Maak een lijstje van dingen die jij doet voor je kind. Welk dingen kan hij of zij zelf? Uiteindelijk zal dit minder stress voor jou geven.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply