Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Ouders hebben de regie in het Moeder- en Kindcentrum
  Rate this post

  Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp opende onlangs de deuren van het nieuwe Moeder- en Kindcentrum, een centrum dat uit een aantal afdelingen bestaat: de Kind- en Jeugdafdeling, kraamsuites, verloskamers, couveusesuites en -zaal en de poliklinieken Verloskunde en Kind en Jeugd. 

  ‘Door het samengaan van de kraamafdeling met de couveusesuites en de couveusezaal is de kwaliteit van zorg fiks gestegen. De kraamverpleegkundigen hebben altijd de expertise van kinderverpleegkundigen vlakbij. En net bevallen moeders kunnen nu op één afdeling liggen naast hun baby als die nog in de couveuse moet blijven’, licht Marina Zonneveld, teamleider van de Verloskunde afdeling, toe. Collega Frank Boogmans, eveneens teamleider bij het Moeder- en Kindcentrum, vult aan: ‘We vinden het belangrijk dat ouders weten dat zíj de regie hebben: zij mogen hun verwachtingen uitspreken en stemmen samen met ons af hoe zij de zorg het liefste ingericht willen hebben.’

  Gezinsgericht, veilig en gastvrij
  De zorg van het Moeder- en Kindcentrum van Alrijne is gezinsgericht in een kleinschalige en huiselijke omgeving. Deze vorm van zorg wordt ook wel ‘Family Centered Care’ genoemd: het team van betrokken en deskundige ziekenhuisprofessionals bepaalt samen met het gezin welke zorg het beste past.

  Alle klinische opnames van kinderen en zwangeren die gaan bevallen, vinden in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp plaats. Uniek in de regio is dat er de mogelijkheid is om in bad te bevallen. Na de bevalling gaan vrouwen of direct naar huis of ze verblijven in een kraamsuite, waarbij de partner eventueel kan blijven overnachten.

  Voor een dagopname, zoals voor het plaatsen van buisjes in de oren, kunnen kinderen terecht op de locaties Leiden, Leiderdorp en Alphen aan den Rijn. Poliklinische zorg vindt plaats op de locaties Leiderdorp, Leiden, Alphen aan den Rijn en Katwijk.

  Jochem Myjer ambassadeur van ­Moeder- en Kindcentrum
  De Leidse komiek en kinderboekenschrijver Jochem Myjer is ambassadeur voor het Moeder- en Kindcentrum van Alrijne Ziekenhuis: ‘Ik voel mij als Leienaar zeer verbonden met de Alrijne Ziekenhuizen omdat mijn beide kinderen er geboren zijn. Als kind is het absoluut niet leuk om in een ziekenhuis te verblijven en dat geldt zeker ook voor de moeder, vader, partner en andere gezinsleden. Daarom is het zó belangrijk dat het Moeder- en Kindcentrum er is: hier wordt een zo huiselijk mogelijke sfeer gecreëerd, waardoor het ziekenhuisbezoek wat minder heftig wordt. Ik ben ontzettend trots op het ambassadeurschap en zal de komende jaren waar mogelijk mijn steentje bijdragen.’

  Kinderwebsite
  Voor kinderen is een bezoek aan het ziekenhuis vaak nieuw en daardoor spannend. Hoe meer ze vooraf al weten over hun eerste bezoek, hoe veiliger en vertrouwder ze zich in het ziekenhuis zullen voelen. Op de speciale kinderwebsite kids.alrijne.nl kunnen kinderen zich alvast voorbereiden op hun bezoek aan het ziekenhuis. Op de site kunnen kinderen en tieners kiezen voor één van drie leeftijdscategorieën (0 tot 6 jaar, 7 tot 12 jaar en 13 tot 17 jaar), zodat ze de informatie kunnen lezen in de woorden die hen aanspreken.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply