Kraakbeen is één van de primaire bindweefsels van het lichaam voor flexibiliteit en ondersteuning van de gewrichten. Type II collageen is het belangrijkste structurele eiwit in het kraakbeen; het is verantwoordelijk voor de sterkte en hardheid.
Recente studies aan de Harvard Medical School hebben aangetoond dat kleine doses van ongedenatureerd type II collageen sneller werken dan de nu veel gebruikte supplementen. De werkzame stof is het gepatenteerde UC-ll®, dat geheel bestaat uit ongedenatureerd type ll collageen. Het unieke hiervan is dat het ingrijpt in het immuunsysteem. Het gaat dus verder dan glucosamine en chondroïtine, dat de oorzaak niet wegneemt, maar compenseert.
Vitamine D
wordt aangemaakt door blootstelling van de huid aan direct zonlicht en is noodzakelijk voor de opname van mineralen in het bot. Alleen in de periode van april tot september heeft de zon in ons land voldoende kracht om vitamine D te kunnen aanmaken. Dan is het wél nodig om per dag (tussen 11.00 en 15.00 uur) 15 minuten met voor driekwart ontbloot lichaam in de zon te zitten. Het gebruik van zonbeschermende producten heeft een negatief effect op de natuurlijke aanmaak van vitamine D. Er is veel onderzoek gedaan en gaande. De resultante hiervan is dat veel deskundigen pleiten voor een gewenst vitamine D-gehalte van 90 tot 100 nmol/l. Dat is de hoeveelheid 25-OH D per liter bloed. De vaak nog gebezigde ondergrens van 20 nmol wordt als veel te laag aangegeven. Suppleties van minimaal 25 mcg/1000ie. per dag worden als volstrekt veilig aangegeven. Vitamine D heeft ook invloed op het immuunsysteem en het zenuwstelsel, zoals bij griep, verkoudheid en neerslachtigheid.
Reageer op dit artikel