Rate this post
 • Over spieren en gewrichten
  Rate this post

  Wist je dat het grootste bot in je lichaam het dijbeen (os femur) en het kleinste het gehoorbeentje is?

  De botten van een baby zijn elastischer dan die van volwassenen. Dat komt doordat die van kraakbeen zijn. Kraakbeen voelt als het bovenste randje van je oorschelp. Als je ouder wordt, worden je botten harder. De helft van je lichaam bestaat uit spieren. Het zijn de bewegers van je lichaam. Je hebt 3 soorten spieren, te weten ‘gladde’ spieren (deze spieren zijn van de ingewanden / buikorganen. Deze werken zonder dat je er iets voor hoeft te doen), de hartspier (hier heb je er maar één van) en skeletspieren. Deze zitten aan je skelet vast en zorgen voor beweging. De meeste skeletspieren gaan aan het einde over in pezen, zogenaamde ‘onrekbare koorden’ die stevig vastzitten aan het skelet. Deze spieren moet je aanzetten tot werken. Spieren werken samen, bijvoorbeeld de biceps en triceps, zitten in je bovenarm, de biceps trekt zich samen, zodat je arm buigt, de triceps trekt daarna weer samen, en je arm gaat weer recht.

  Het meest complexe gewricht is het kniegewricht (art. genus). Een gewricht bestaat uit twee of meerdere botten die tegen elkaar bewegen. In de meeste gewrichten zijn de uiteinden bekleed met kraakbeen. Dit zorgt voor bescherming en helpt bij de (glij)beweging.
  Spierpijn kan optreden bij (weer) beginnende activiteit of overbelasting. Spierpijn geeft een verhoogde spanning in de spieren. Een bezoek aan een sportmasseur kan een weldaad zijn voor spieren en lichaam!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply