Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Overgangsklachten…
  Rate this post

  Wist je dat sommige vrouwen al jaren voor de laatste menstruatie klachten van de overgang kunnen krijgen? Deze eerste klachten gaan vaak over spieren en gewrichten. Je kunt vaker spierpijn of pijn in de kleine gewrichten krijgen, bijvoorbeeld de handen. Dat is heel lastig bij dagelijkse handelingen.

  Oestrogeen en progesteron zorgen voor de opbouw van collageen van het kraakbeen en voor een goede botdichtheid. Deze hormonen dalen rond de menopauze. Meestal nemen de klachten af na de overgang, tenzij er schade is ontstaan in een gewricht. Na de menopauze heb je als vrouw een groter risico op osteoporose. Bontontkalking gaat snel in de eerste jaren. Daarna verloopt de afname van de botmassa weer gemiddeld 1 tot 1,5 procent per jaar. Of je osteoporose krijgt, hangt van veel factoren af, waaronder erfelijkheid en leefstijl (zoals roken, alcohol, voeding en bewegen).
  Je kunt zelf veel doen. Door meer te bewegen, stimuleer je de doorbloeding van het kraakbeen. Vrouwen die regelmatig aan lichaamsbeweging doen, hebben minder last van osteoporose, meer spiermassa, meer testosteron (voor je libido), minder kans op hart- en vaatziekten, minder opvliegers en meer zelfvertrouwen.
  Volwaardige voeding, zoals voldoende calcium, eiwitten, vitamine D en C . Om calcium te kunnen opnemen, heb je vitamine D nodig. Die kun je het beste uit de zon halen of uit vette vis. En dagelijks extra 10 mcg vitamine in de vorm van een supplement.

  Streef naar een evenwicht tussen hormonen, voeding en bewegen. Gun jezelf af en toe een lekkere massage en geniet van de zon!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply