Rate this post
 • Overgewicht na borstkanker! Wat nu?
  Rate this post

  Bij mij komt Sandra, 54 jaar, met de nodige kilo’s extra na doorgemaakte borstkanker. Op de vraag wat ik voor haar kan doen, roept Sandra wanhopig: ‘Hoe kom ik van die overtollige kilo’s af? Het zijn er niet veel, maar ze zitten me wel in de weg!’

  Uit onderzoek blijkt dat een grote groep (ex-)borstkankerpatiënten te maken heeft met ongewenste toename in lichaamsgewicht. De oorzaken voor de gewichtstoename zijn divers. Het kan te maken hebben met de chemotherapie bij borstkanker of door te weinig bewegen tijdens de behandeling. Een andere mogelijke factor is een onstabiel gewicht voorafgaand aan de borstkanker. Naast deze gevonden uitkomsten zijn er nog andere factoren die mogelijk een rol spelen, maar de vraag blijft: wat te doen bij deze vorm van overgewicht? Deze vraag blijkt in de praktijk lastig te beantwoorden.

  Blijven sporten tijdens de behandelingen in het ziekenhuis lijken een positief effect te hebben op het gewicht. Desondanks blijkt ook uit diverse onderzoeken dat deze groep toch in gewicht aankomt. Tot voor kort werd deze gewichtstoename gezien als iets positiefs. Immers, tijdens de kanker is er veelal sprake van ongewenst gewichtsverlies. Er komen echter steeds meer aanwijzingen dat deze gewichtstoename een vervelende bijwerking is van de behandeling en een ongunstige invloed heeft op de prognose voor het leven na borstkanker. Het enige wat Sandra op dit moment kan doen, is gaan sporten en gezond blijven eten. En afvallen gebaseerd op het principe ‘elk pondje gaat door het mondje’ lijkt niet op te gaan voor (ex-)borstkankerpatiënten.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply