Rate this post
 • Van overleven naar leven
  Rate this post

  Op dit moment ervaren steeds meer mensen stress in hun leven. Die kan vele oorzaken hebben. Je hebt het druk en wordt geleefd door de waan van de dag. Misschien heb je last van (chronische) pijn, verdriet om een verlies of angst. Je loopt vast in je werk of in het contact met anderen. Op een of andere manier vraagt jouw leven om aandacht en misschien wel om een nieuwe richting.

  Vaak laten we ons daarbij leiden door de dingen waar we vanaf willen: ‘Als ik maar hard genoeg probeer mijn spanningen, pijn en angst te onderdrukken, zal het wel goed komen’. Maar voor hoe lang werkt dit? Onderzoek heeft allang uitgewezen dat dit op de lange termijn eerder een averechts effect heeft. We worden bang voor onze angst, dragen de pijn in een koffer met ons mee en raken gestrest omdat we onze spanningen niet de baas zijn. We proberen een pingpongbal onder water te duwen die op een onbewaakt moment toch weer naar boven plopt.
  Je kunt de focus ook verleggen. Waar wil je naartoe en wat staat je in de weg? Het startpunt is nú. Wat gebeurt er nú in je leven en kun je het gevecht daartegen staken, om je handen vrij te maken voor een leven dat de moeite waard is om geleefd te worden? Een leven dat in balans is.

  Hoe doe je dat?
  – Gedachten die je afleiden van een rijk en zinvol leven, laat je voor wat ze zijn.
  – Je maakt ruimte voor je gevoelens zonder je ermee te vereenzelvigen.
  – Je doorbreekt automatische reactiepatronen door op een flexibele manier in te spelen op de realiteit van het moment.
  – Je ontdekt ook andere kanten van jezelf die je een nieuw perspectief bieden.
  – Waar nodig kijk je pijnlijke ervaringen uit het verleden in de ogen, zodat deze je niet langer de weg versperren.
  – Je onderzoekt wat werkelijk belangrijk en betekenisvol voor je is.
  – En je laat je hierdoor inspireren in jouw handelen.
  – Je besluit onvoorwaardelijk achter jezelf te gaan staan.

  Wanneer denken (betekenis geven), voelen (ervaren) en doen (gericht handelen) in evenwicht zijn, kan leven weer volop gaan stromen.

  Therapie is een investering in jezelf; het is een proces van heelwording en groei. Door de verbinding met jezelf te herstellen, ga je ook de verbinding met de ander en het leven aan.

  Integer, zorgvuldig en doortastend
  Van Oss Psychotherapie & Coaching is een praktijk voor integratieve psycho­therapie. Als therapeut benader ik jouw hulpvraag vanuit verschillende invalshoeken. Jij als persoon met jouw eigen levensgeschiedenis staat daarbij centraal. Ik werk onder andere met mindfulness en met Acceptatie en Commitment Therapie. Het vertrekpunt is: doen wat werkt voor jou, om jouw kwaliteit van leven te verbeteren.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply