Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Een overlijden is nog erger voor een kind
  Rate this post

  Hoe is het om als kind op jonge leeftijd een ouder te verliezen? Om te beginnen staat je wereld op de kop. Misschien heb je een opa of oma verloren en begraven, misschien heb je als kind de uitvaarten van vrienden van je ouders meegemaakt, maar het overlijden van een van je ouders is totaal anders. Dat is nergens mee te vergelijken, al niet als je zelf volwassen bent en het normaal is als ten minste één van je ouders overlijdt, zeker niet als je te jong bent daarvoor.

  Het leven verandert binnen enkele uren. Er is verdriet bij de andere ouder, er is verwarring hoe het leven doorgaat zonder die vader of moeder, er is veel drukte in de familie om de uitvaart te regelen en veel mensen hebben alleen aandacht voor de nog levende ouder en zelfs weinig tot geen aandacht voor jou als kind. Je zoekt je eigen weg in het doolhof van gevoelens die op je afkomen en in de verwarring die in huis heerst. Hierop ben je niet voorbereid. Niemand eigenlijk, dus je trekt je terug of je wordt opstandig en vraagt aandacht van de volwassenen in huis.

  Steun zoeken
  Probeer als achtergebleven ouder samen met een goede vriend of vriendin hier een oplossing voor te vinden. Misschien woont er iemand in de buurt die aandacht aan je kind of kinderen kan schenken, zeker gedurende de eerste dagen. Misschien is er iemand die in huis kan komen; iemand die de kinderen af en toe meeneemt naar buiten. Zoek iemand die de kinderen kent, het huishouden en ten minste de normale gang van zaken in het gezin kent, misschien iemand die een paar dagen en nachten kan blijven logeren en voor iedereen structuur kan aanbrengen in de dagelijkse gang van zaken.

  Wat moet er gebeuren?
  Er zijn natuurlijk volop zaken die de eerste paar dagen moeten gebeuren, zoals het opstellen van de tekst voor de rouwbrieven en een advertentie. Het in grote lijnen bepalen van de ceremonie, misschien het uitzoeken of je verzekerd bent. Er moet een kist worden besteld, het crematorium of begraafplaats en kerk / pastoor vastgelegd, evenals bloemen en eventueel sprekers.
  Bij alle zaken ondersteunen wij u, of geven ten minste de volgende stappen aan en waken er meteen over dat er niets wordt vergeten. Ook voor de ondersteuning van uw kinderen gedurende deze moeilijke periode kunt u op ons rekenen. En natuurlijk helpen wij u, ondanks alles, om er een bijzondere dag van te maken, met alle aandacht voor de overledene en de nabestaanden, in de sfeer die jullie willen hebben.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply