Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Door paarden leer je jezelf kennen
  Rate this post

  We kennen ze allemaal: negatieve gedachten die vervelend in ons hoofd rondspoken. ‘Ik kan dit niet!’. ‘Wat zullen de buren van me denken?’. ‘Ik stel niks voor’. En ga zo maar door. Wat zou je graag verlost zijn van deze gedachten! Maar is dat wel mogelijk?

  Diep van binnen weet je best dat die negatieve gedachten in jouw hoofd onzin zijn. Toch is het knap lastig om ze te laten verdwijnen. Misschien word je van al die gedachten wel verdrietig, boos, neerslachtig, gesloten of doodop. In ieder geval is het zonde dat deze gedachten jouw leven zo nadelig beïnvloeden! Paardencoach Liesbeth Jense: ‘Met paardencoaching kan ik je helpen om te leren omgaan met zinloze gedachten. Niet door je gedachten te beïnvloeden want dat kan simpelweg niet. Wél kunnen we helder proberen te krijgen wat je gedachten jouw proberen te vertellen.’

  Nieuwe weg
  Liesbeth vervolgt: ‘Grofweg kun je je gedachten in twee categorieën verdelen. Je hebt zinnige dingen, zoals de constatering dat het stoplicht op rood staat of dat het brood op is. Daarnaast heb je onzinnige gedachten, zoals dat je die klus op je werk toch niet goed gaat afronden of dat je niks waard bent. Ik leer mensen om deze gedachten te accepteren en er vervolgens anders mee om te gaan. In het begin kan dat heel vreemd of vervelend aanvoelen. Vergelijk het met het rijden op een nieuwe weg. Het is onbekend en nog niet geëgaliseerd. Dat voelt niet prettig. Maar hoe vaker je op de weg hebt gereden, hoe normaler het gaat voelen. Ik kan je helpen met het aanleren en eigen maken van nieuw gedrag.’

  Paarden als spiegels
  ‘Paarden zijn prachtige dieren om in te zetten bij coaching. Ze reageren intuïtief en geven heel zachte, non-verbale feedback. Ik werk met IJslandse paarden. Deze zijn toegankelijk en betrouwbaar en hebben een hoog knuffelgehalte. Tijdens een sessie begin ik vaak met de kennismaking tussen het paard en de cliënt. De manier waarop de cliënt dit aanpakt, geeft al veel inzicht in de omgang van de cliënt met anderen en zijn of haar gedrag en blokkades. Grenzen aangeven, onzekerheid, controle, acceptatie: alles kan voorbij komen en daar praten we dan over. Ik krijg van veel cliënten terug dat ze ongelooflijk vinden wat er gebeurt tijdens paardencoaching. Het lijkt magie, maar het is heel aards en nuchter. Tegen een paard hoef je geen sociaal wenselijk gedrag te vertonen. Je kunt je ware aard laten zien en dat is de ingang naar verandering’, besluit Liesbeth.

  Wat kun je bereiken met paardencoaching?
  – steviger in je schoenen staan
  – grenzen aangeven
  – talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten
  – leren welke gedragspatronen wel en niet werken
  – lekkerder in je vel komen te zitten
  – effectiever leidinggeven
  – beter leren samenwerken als team

  Liesbeth is aangesloten bij CVPC, ‘Centrum Voor Paardencoaching’, volgt jaarlijks bijscholingen en heeft inter- en supervisie. Paardencoaching heeft als basis evidence based ‘ACT’: Acceptatie en Commitment Therapie.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply