Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Pak de oorzaak van je moeheid aan
    Rate this post

    Wanneer je op het dashboard van je auto ziet dat de benzine bijna op is, ga je naar een pomp om te tanken, om te voorkomen dat je stil komt te staan. Wanneer je merkt dat je moe bent of stress hebt en daardoor je eigen brandstoftank bijna leeg is, zou je dan niet eens moeten onderzoeken waar dat aan ligt, zodat je uiteindelijk niet in een burn-out terechtkomt?

    Er zijn in ons leven veel dingen die energie kosten. We kennen verschillende soorten stress. Relatieproblemen, ­werkdruk en weinig tijd voor jezelf nemen kunnen bijvoorbeeld leiden tot psychische stress. Daarnaast kennen we chemische stress. Deze vorm kan bijvoorbeeld ontstaan door een verkeerd eetpatroon, waardoor we te veel energie nodig hebben voor de spijsvertering.
    Ook kunnen we te maken krijgen met lichamelijke stress, veroorzaakt door bijvoorbeeld een verkeerde werkhouding, sporten, oude blessures, rugblokkades, operaties en orgaanklachten die houdingsproblemen geven.
    Veel van de genoemde problemen kosten ons lichaam veel extra energie. Ons brein signaleert stress en maakt geen onderscheid tussen de verschillende soorten stress. Een burn-out wordt dan ook niet veroorzaakt door één probleem, maar kan gezien worden als een emmer die gevuld wordt door meerdere problemen en uiteindelijk overloopt.

    Leven is bewegen
    Als de emmer gaat overlopen, kan dit zich uiten in verschillende problemen. Alle patiënten met een burn-out krijgen dezelfde diagnose, maar de oorzaak is voor iedere patiënt anders: de emmer is bij iedereen op een andere manier gevuld. Dit is niet alleen een gedragsmatig patroon, maar ook een lichamelijk patroon dat de oorzaak kan zijn van de klachten. Iemand die vermoeidheidsklachten heeft, loopt niet rechtop, maar iemand die lichamelijk vastzit, voelt zich niet fit. Leven is bewegen; alles wat stilstaat gaat klachten geven. Bloed dat stilstaat stolt, pezen gaan verkalken en wanneer darmen niet bewegen, geeft dit stoelgangproblemen en verminderde energieopnamen.

    Het osteopatisch consult
    Het begin van het consult betreft een vraaggesprek en is bij iedere patiënt hetzelfde. De osteopaat loopt samen met de patiënt de voorgeschiedenis na met betrekking tot operaties, ziekten, ongevallen en emotionele gebeurtenissen. Dit soort zaken kunnen het lichaam uit balans brengen. Daarna wordt het lichaam getest op verloren beweeglijkheid. Naast het testen van de spieren en gewrichten wordt ook de beweeglijkheid van de organen getest.
    Aan de hand van de bevindingen wordt een behandelplan opgesteld. Met een paar behandelsessies wordt getracht het lichaam weer optimaal beweeglijk te krijgen, wat een belangrijke voorwaarde is om optimaal te functioneren. Daarnaast kunnen een goed voedingsadvies en aanpas­singen in de levensstijl ook een goede bijdrage leveren. Bij patiënten met een burn-out zijn dit vaak een paar aanpassingen per keer. Iedere verandering moet namelijk verwerkt worden door het overbelaste systeem.

    Over Osteopathie Voerman
    Osteopathie Voerman is sinds 1998 gevestigd in het centrum van Zwolle aan de Wilhelminasingel 9A. Door de jarenlange ervaring en diverse specialisaties kunnen mensen met uiteenlopende gezondheidsklachten er voor een behandeling terecht. De praktijk is goed bereikbaar met de auto, het openbaar vervoer en de fiets.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply