Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Pak eerst de oorzaak aan!
    Rate this post

    Een mooi gebit is een sieraad voor je gezicht. Dat is dan ook één van de redenen dat er bij veel kinderen, en ook steeds vaker bij volwassenen, een beugel geplaatst wordt. Daarnaast kun je met een regelmatig gebit beter bijten, kauwen, praten en je gebit schoonhouden. Dat laatste is belangrijk om tandbederf, ziekten van het tandvlees en het verlies van tanden te voorkomen. Maar voordat je aan een beugel begint, is het minstens zo belangrijk om de oorzaak van de scheefstand te achterhalen.

    ‘En daarom is het ook zo belangrijk om eerst die oorzaak te achterhalen en aan te pakken’, weet logopediste Suzanne van Straaten. ‘De ontwikkeling van het tand-kaakstelsel wordt namelijk voor een belangrijke mate gestuurd door de functie van de spieren in je mond. Als je afwijkend mondgedrag hebt, kan dit je hele orthodontische behandeling vrijwel tenietdoen. Ik zie regelmatig cliënten op mijn spreekuur die een beugeltraject hebben afgerond en na verloop van tijd hun gebit weer scheef zien staan..De eerste jaren zag hun gebit er mooi uit, maar later stonden de tanden toch weer in de oude positie omdat er niets was veranderd aan het gebruik van de tong- en lipspieren.’

    Afwijkend mondgedrag
    Maar wat is afwijkend mondgedrag dan precies? Suzanne legt uit: ‘Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je met open mond ademt, een lage tongpositie hebt of op een verkeerde manier, met je tong tegen je tanden in plaats van tegen je gehemelte, slikt. Met behulp van oromyofunctionele therapie (OMFT) kun je dit afleren. OMFT omvat een strak programma van tien tot vijftien weken waarbij de focus ligt op het herstel van de functie van de spieren in je mond. Zo voorkom je een nieuwe scheefstand van het gebit zodra de beugel er weer uit mag.’

    Veel meer dan stem- en spraakproblemen
    Er wordt nog steeds vaak, ten onrechte, gedacht dat logopedisten alleen hulp bieden bij stem- en spraakproblemen, maar logopedische zorg gaat veel verder. Zo kun je bij Logopediepraktijk Marisplein ook terecht voor:

    – taalproblemen (taalontwikkeling
    – eet- en drinkproblemen bij baby’s en jonge kinderen
    – afwijkende mondgewoonten
    – ademproblemen (bijvoorbeeld hyperventilatie
    – problemen met de auditieve vaardigheden als voorwaarde voor het leren lezen en spellen
    – sensorische informatieverwerkingsproblematiek, gekoppeld aan één van bovenstaande problemen

    Wist je dat …
    … logopedie ook in 2020 onder de basisverzekering valt en dus door je zorgverzekeraar vergoed wordt? Let op: je betaalt wel het eigen risico als je 18 jaar of ouder bent.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply