Uit elkaar gaan is iets van de laatste decennia. In Nederland eindigt 1 op de 3 huwelijken in een scheiding. Het traditionele gezin, zoals we dat vroeger kenden – een echtpaar met één of meerdere kinderen – maakt steeds vaker plaats voor het nieuwe gezin: de eenouder en het samengestelde gezin.
De veranderingen bij een scheiding kunnen onverwachts en ingrijpend zijn voor kinderen en ouders. De gebeurtenissen kunnen als schokkend worden ervaren, wat kan duiden op een trauma. Er kan ook sprake zijn van rouw. Bij trauma- of rouwverwerking maak ik onder andere gebruik van NLP-technieken. Neuro-Linguïstisch Programmeren is gebaseerd op de gedachte dat we onze werkelijkheid via onze zintuigen creëren en ervaren. Het uitgangspunt van NLP is dat je nu een (ongewenste) ervaring hebt die je wilt vervangen door een gewenste ervaring. Je werkt voornamelijk naar de gewenste ervaring: ‘Ik wil deze ervaring’, en niet: ‘Ik wil deze ervaring niet’. Door je vragen te stellen, verhalen te vertellen en goed naar je te luisteren, help ik je, waardoor je weer verder kunt met je leven. Ik laat je oefeningen doen, waarbij ik gebruik maak van onder andere: – herkaderen: geeft meer keuzemogelijkheid in gedrag: ‘Hoe kan ik het óók bekijken?’ Er is een verschil tussen gedrag en intentie, en elk gedrag heeft een positieve intentie.
– ankertechnieken: een proces waarbij je leert gebruik te maken van je eigen hulpbronnen.
– dissociatietechnieken: worden veel gebruikt bij fobieën en trauma’s. Deze technieken scheppen meer keuzemogelijkheden voor de persoon.
Bij kinderen maak ik ook gebruik van metaforische verhalen, meditaties en tekeningen
Reageer op dit artikel