Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Pak ook de gevolgen aan!
  Rate this post

  De strijd tegen kanker is vaak niet gemakkelijk. Naast dat het mentaal veel gevolgen met zich meebrengt, doet het lichamelijk ook veel met je. Na een operatie kunnen verkleefde littekens, fibrose en lymfoedeem ontstaan. Daarnaast kunnen de behandelingen die erop volgen ook veel bijwerkingen geven, zoals vermoeidheid, gewrichtsklachten, neuropathieën en een verminderde conditie.

  Een gespecialiseerd fysiotherapeut kan je ondersteuning bieden bij het revalidatieproces. Oedeemfysiotherapeut Dorothea Dijkstra: ‘We gaan aan de slag om je conditie te verbeteren en je vermoeidheid te verminderen. Je lichaam heeft veel veranderingen ondergaan en daarom moet je het weer leren kennen en vertrouwen.’

  Littekens en oedeem
  Daarnaast behandelt Dorothea ook verkleefde littekens. ‘Na een operatie aan je borst kan het zijn dat het in de oksel begint te trekken als je je arm omhoog doet. Of je merkt dat je je arm niet meer zo hoog kunt opheffen als voor de operatie. Littekens die veroorzaakt worden door andere operaties, zoals een nieuwe heup of knie, kunnen overigens ook belemmeringen in het bewegen veroorzaken of pijnklachten geven. Door middel van bepaalde technieken kunnen deze klachten snel worden opgelost’, legt Dorothea uit.
  ‘Als het om een operatie gaat, waarbij een tumor is weg­gehaald, zijn er ook vaak lymfeklieren verwijderd. Hierdoor ontstaat een grotere kans op lymfoedeem. Het is goed om bij een oedeemfysiotherapeut na te laten kijken of er sprake is van lymfoedeem als je klachten hebt, maar ook als je geen klachten hebt.

  Eerst een intake
  Bij TIGRA Fysiotherapie Heerenveen krijg je altijd eerst een intake voordat er met het behandelplan kan worden gestart. Als je aanvullend verzekerd bent, worden de kosten (deels) vergoed. Informeer ernaar bij je zorgverzekeraar.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply