Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Pak het overgewicht van je kind aan
  Rate this post

  Overgewicht bij kinderen wordt een steeds groter probleem. Kinderen die ermee te maken hebben, lopen niet alleen een grotere kans op diabetes en hart- en vaataandoeningen, maar worden ook vaak gepest en kunnen een nagatief zelfbeeld hebben. Het is dus belangrijk om het overgewicht op tijd aan te pakken!

  KiXs is een multidisciplinair leefstijlprogramma voor kinderen tussen de 7 en 15 jaar met overgewicht of obesitas. De kinderen volgen een weerbaarheidscursus en gaan daarna kickboksen. Kinderen die weerbaar zijn, kunnen hun grenzen goed aangeven. Ze durven voor zichzelf op te komen, maar ook steun te zoeken om (zelf)vertrouwen te krijgen. Daarvoor moet het kind zichzelf belangrijk en goed genoeg vinden, wat moet worden bevestigd met regelmatige complimentjes. Ook moeten het kind gestimuleerd worden om zijn gevoelens uit te spreken, om goed te luisteren en om grenzen te stellen en die van anderen te respecteren. Kickboksen zorgt voor het vergroten van de weerbaarheid, zowel fysiek als geestelijk.

  Meerdere disciplines
  Er zijn meerdere disciplines die het kind begeleiden. Deze houden een carrouselspreekuur, waarbij ieder zijn professionele aandeel heeft bij de intake. Er wordt een individueel zorgplan opgesteld en de kinderen oefenen in groepsverband. De betrokken disciplines zijn de kinder­fysiotherapeut, de dietiste, de kickboksleraar en de weerbaarheidstrainer, al dan niet samen. Indien nodig doen ook GZ-psychologen mee. Gedurende het traject wordt het kind geïntroduceerd bij de lokale sportaanbieders en kiest het een sport die bij hem past. Het programma bevat een intensieve fase van 9 maanden en een onderhoudsfase van 12 maanden. Daarna volgt een begeleidingsfase van onbepaalde tijd, zodat terugval meteen aangepakt kan worden.

  Ouders
  De ouders vormen een belangrijke intermediair, omdat die een essentiële rol spelen in het integreren van het extra bewegen en sporten van het kind in het dagelijks leven. Uit de praktijk blijkt dat vaak het hele gezin een nieuw ­leefpatroon aanleert met structureel meer beweging en een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Aanvullend kan gekeken worden naar de opvoedingsstijl van ouders.

  Een kinderfysiotherapeut van Fysiotherapiepraktijk Barel-van Zee is betrokken bij KiXs. Denk je dat jouw kind baat heeft bij het programma, neem dan contact op.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply