Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Patiënten zijn veel sneller weer op de been’
  Rate this post

  Sinds 2 jaar gebruiken de orthopedisch chirurgen Bastiaan Blom, Rover Krips en Frank van Bommel een nieuwe operatietechniek bij het plaatsen van een heupprothese: de voorste benadering. Bij deze benadering wordt lángs de spieren geopereerd, waardoor deze niet losgemaakt hoeven te worden, zoals bij de andere technieken. Dit heeft als voordelen: minder pijn, minder spierschade, minder kans op het uit de kom gaan van de heup en een veel sneller herstel.

  Na een uitgebreide voorbereiding met onder meer klinische lessen voor fysiotherapeuten, operatieassistenten en verpleegkundigen van de afdeling Orthopedie, hebben de drie orthopeden inmiddels al honderden patiënten behandeld met de nieuwe techniek. ‘Door de voorste benadering is de operatie minder belastend in vergelijking met de andere technieken’, legt Rover Krips uit. ‘De meeste patiënten zijn tot nu toe erg tevreden. Ze zijn veel sneller weer op de been en kunnen bijna allemaal de volgende dag naar huis.’

  Geschikt
  De orthopeden kijken uiteraard kritisch naar het gebruik van de nieuwe techniek. ‘Het blijft een grote operatie en niet iedereen komt ervoor in aanmerking’, legt Bastiaan Blom uit. ‘Als je enorm gespierd bent of als de heup erg misvormd is, ontstaat een risico op het niet goed plaatsen van de nieuwe heup. In ons team bekijken we samen of de patiënt geschikt is voor deze techniek.’

  ‘Ik wilde mijn leven weer compleet maken’

  Lopen was voor mij al enige tijd zeer pijnlijk. Dat deed ik dan ook beperkt, terwijl mijn vrouw en ik juist zoveel van wandelen houden. Uiteindelijk was de pijn onhoudbaar en na onderzoek in het ziekenhuis was het al snel duidelijk: ik had twee totaal versleten heupen. Je leven is op dat moment een beetje half. Ik wilde het graag weer helemaal compleet maken. En omdat ik snel geholpen wilde worden, adviseerde de zorgverzekeraar mij om voor de totale heupprotheses naar het Flevoziekenhuis in Almere te gaan. Zo kwam ik terecht bij dokter Krips, die beide heupoperaties dit jaar bij mij heeft uitgevoerd via de zogeheten ‘voorste benadering’. Van tevoren heeft hij goed uitgelegd wat dat inhield, en ik ben heel blij met het resultaat!
  Mijn tweede heupoperatie was op 14 november 2018. Ik was als eerste aan de beurt in de OK en alles ging erg vlot. Toen dokter Krips ’s avonds nog even op de verpleegafdeling kwam kijken, had ik al 7 keer de gang op en neer gelopen. En een dag later mocht ik al naar huis. Nu, na anderhalve week, gaat het prima met me. Ik loop alweer een blokje om met één stok en gisteren heb ik 40 minuten gewandeld met mijn fysiotherapeut. Binnen loop ik inmiddels weer zonder stok.
  Bij één van de voorbereidende afspraken had ik wel wat pech. We moesten nogal lang wachten op de arts, maar dat kwam doordat het ziekenhuis te maken had met een storing in het registratiesysteem. Gelukkig werd dit op de wachtkamerschermen goed aangegeven, zodat we wisten waarom we moesten wachten.
  Ik ben heel tevreden over het Flevoziekenhuis. Zowel de medewerkers van mijnInfopunt, de poli Orthopedie, dokter Krips, de fysiotherapeut en de verpleegkundigen op de verpleegafdeling zijn stuk voor stuk erg vriendelijk. Dat viel mij echt op. Ze geven goede voorlichting en zijn indien nodig erg behulpzaam.

  de heer Dijkstra uit Haarlem

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply