Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Patiëntgerichte mammacare
  Rate this post

  Ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen voldoet voor 2015, net als vorig jaar, aan alle verplichte criteria om het ‘roze lintje’ voor borstkankerzorg te behalen. Ook aan bijna alle andere criteria wordt voldaan. Het lintje is bedoeld als ondersteunende informatie aan patiënten over de borstkankerzorg.

  In de Tjongerschans wordt in sommige gevallen hoofdhuidkoeling ingezet om patiënten die chemokuren ondergaan, hun haar te laten behouden. Er zijn twee apparaten voor in gebruik. Deze worden ingezet bij patiënten met een ongeneeslijke vorm van kanker. Eén van de oncologen: ‘Vooral voor vrouwen is het behoud van hun haar van groot emotioneel belang. Het is goed dat we hier mogelijkheden voor kunnen bieden.’

  Hand-/ nagelkoeling
  Bij sommige vormen van chemotherapie kunnen er nagelafwijkingen en huidreacties op de handen ontstaan als bijwerking. Om ook dit zoveel mogelijk te voorkomen, kan een patiënt op de Dagbehandeling Chemotherapie in de Tjongerschans tijdens de kuur gebruik maken van hand-/ nagelkoeling. De patiënt krijgt dan speciale handschoenen aan, die gekoeld zijn tot min 20 graden Celsius.

  Borstprothese op maat
  Voorafgaand aan een amputatie weet niet iedere patiënt of zij na de operatie kiest voor reconstructie of een prothese. De ervaring met protheses is, dat deze ‘confectieprotheses’ zijn. Dit betekent dat er een gemiddelde is genomen en dat het standaardmaten zijn. Daarmee zijn deze protheses nooit passend voor iedereen. De ervaring van vrouwen met betrekking tot deze protheses loopt dan ook sterk uiteen.
  De mogelijkheid die de Tjongerschans nu biedt, is dat voor de operatie een afdruk gemaakt kan worden van beide borsten. Er kan dan een unieke replica van de verwijderde borst gemaakt worden wanneer dat gewenst is. Na de amputatie kan een afdruk gemaakt worden van de borstkas. Zo kan een goed passende prothese gemaakt worden met de vorm van de verwijderde borst.
  Het maken van de afdruk voor de operatie wordt gedaan door Baukje Oosterkamp, gipsverbandmeester bij Tjongerschans. Het maken van de borstprothese doet mevrouw Prevoo (in Maastricht). De mogelijkheid om nu in Heerenveen een afdruk te laten maken is nieuw en scheelt de patiënt tijd in het relatief korte traject tussen indicatie en operatie (de rit naar Maastricht). De patiënt krijgt de afdruk mee naar huis en kan het vervolgtraject voortzetten wanneer zij eraan toe is.
  Een prothese op maat is een uniek product dat voor veel vrouwen een alternatief biedt voor de borstreconstructie of de mamilla (tepel)-reconstructie. Zie voor meer informatie www.prevoomaatwerk.nl.

  Mammapoli
  Op de mammapoli vindt sneldiagnostiek plaats voor patiënten met klachten of afwijkingen van de borst. Patiënten worden op één dagdeel gezien door de chirurg en de radioloog. Hierbij vindt röntgenonderzoek en zo nodig een punctie plaats. U weet snel waar u aan toe bent.

  Specialistisch verpleegkundige mammacare
  De specialistisch verpleegkundige mammacare is gespecialiseerd in de verpleegkundige zorg voor patiënten die een borstoperatie moeten ondergaan in verband met kanker. Zij begeleidt u vanaf het moment dat de diagnose ‘borstkanker’ is gesteld en volgt u tijdens de nacontrole. Ook als er zich later problemen voordoen, kunt u altijd terecht bij deze mammacare-verpleegkundige.
  De mammacare-verpleegkundige geeft u en uw partner en familie schriftelijke en mondelinge informatie over de operatie, de directe gevolgen en eventuele (na)behandeling. De verpleegkundigen proberen tijdens het gesprek ‘in te tunen’ op de behoefte van de patiënt. Dat bepaalt hoe het gesprek verloopt.
  Greetje, Erika en Anneke ervaren: ‘In ons werk laten mensen vaak hun kwetsbaarheid zien. Dat ze dit met ons delen, is bijzonder en raakt ook ons. Het is een vak dat erg in ontwikkeling is. Als mammateam vullen we elkaar goed aan en zorgen we samen voor de juiste zorg.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply