Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Permanente oplossing voor overmatig okselzweten
  Rate this post

  Afgelopen zomer ontkwam bijna niemand aan een gênante bijkomstigheid van het warme zomerweer: natte (en soms ook onaangenaam geurende) oksels. Voor de meesten is dat inmiddels weer voorbij. Voor sommigen onder ons is dit echter een dagelijks probleem dat het hele jaar duurt. Speciaal voor hen heeft afdeling dermatologie van Máxima Medisch Centrum (MMC) nu een permanente oplossing. Dermatoloog Mandy Prins: ‘Mijn patiënten zijn blij dat overmatig zweten hun leven niet meer beheerst.’

  Sommige mensen zweten meer dan anderen. Als er geen medische oorzaak voor overmatig zweten bekend is (bijvoorbeeld bijwerkingen van medicijnen of hormonale veranderingen), is daar meestal geen verklaring voor te vinden. Overmatig zweten wordt ook wel ‘hyperhidrose’ genoemd. Het betekent dat je meer zweet dan eigenlijk nodig is om je lichaam te beschermen tegen oververhitting. Zweten is normaal bij warmte, inspanning, spanning en emotie. Bij mensen met overmatig zweten is er vaak ook zonder eerdergenoemde uitlokkende momenten sprake van zweten.

  Tijdelijke oplossingen
  Veel of overmatig zweten kan erg hinderlijk zijn in het dagelijks leven. Voor sommige mensen betekent dit dat ze meerdere malen per dag schone kleren aantrekken en er sociaal of zelfs psychisch onder lijden. Tot nu toe konden mensen alleen voor tijdelijke oplossingen terecht in het ziekenhuis. Zo bestaan er medicijnen die het zweten over het hele lichaam tegengaan, er is een techniek met elektrische stroompjes die zorgt voor een verminderde werking van de zweetklieren, en er bestaat een behandeling met botulinetoxine, die de weg tussen de zenuwen en zweetkleren blokkeert. Prins: ‘Deze behandelingen werken vaak prima. Maar het betekent voor de patiënten dat ze steeds moeten terugkomen naar het ziekenhuis. Bovendien kleven er ook nadelen aan, zoals mogelijke bijwerkingen en terugkomende kosten.’

  Enige permanente oplossing
  Dermatoloog Prins is dan ook blij dat ze sinds kort de enige behandeling kan aanbieden die een permanent resultaat geeft: MiraDry. In Zuidoost-Nederland is MMC het enige ziekenhuis dat deze behandeling biedt. MiraDry is een behandeling voor de oksels op basis van warmte. Nadat beide oksels zijn verdoofd, worden de zweetklieren in de oksels door middel van magnetronstraling oververhit. De gehele oksel wordt stukje voor stukje behandeld. Er zijn één of twee behandelingen nodig om een zo goed mogelijk resultaat te behalen.
  Prins: ‘Direct na de behandeling is er al een vermindering van het zweet merkbaar. Uiteindelijk leidt de ingreep gemiddeld tot 82% zweetreductie, die blijvend is. Mijn patiënten zijn enthousiast. Meer dan de helft heeft na één behandeling al het gewenste resultaat, anderen komen voor een tweede keer. Daarna hoeven ze niet meer terug te komen en zijn ze verlost van een gênant en ontwrichtend probleem. Patiënten vertellen me dat ze hun leven terugkrijgen door deze behandeling.’
  Behalve de zweetklieren worden ook de haarzakjes vernietigd. Bijkomend voordeel van de behandeling is dus minder okselhaar.

  Kosten
  De kosten voor de MiraDry behandeling worden op dit moment helaas niet door de zorgverzekeraars vergoed. Een miraDry-behandeling kost € 1.500,- voor de eerste behandeling. Mocht dat nodig blijken, dan kost een tweede behandeling € 1.000,-. Mogelijk kunnen patiënten de kosten wel als aftrekpost in hun belastingopgave gebruiken.

  Meer informatie
  Kijk voor meer informatie op www.mmc.nl/dermatologie of neem telefonisch contact op met de afdeling dermatologie van Máxima Medisch Centrum: 040-8885880.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply