Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Een persoonlijke afsluiting van het geleefde leven

  Als een dierbare overlijdt, dan zorgt dat voor veel verdriet en verwarring bij de naasten. Om dit verlies te verwerken en het een plek te geven, is een mooie uitvaart erg belangrijk. Omdat hiervoor vaak veel geregeld moet worden, is uitvaartbegeleiding een welkome steun in de rug in deze emotionele tijd.

  De dood laat zich doorgaans niet plannen. Maar als je weet dat je niet lang meer te leven hebt door bijvoorbeeld een ziekte, dan is het fijn om je voor te bereiden op de onvermijdelijke uitvaart. Uitvaartbegeleider Katia Mulder van Gaia Uitvaartbegeleiding: ‘Twee jaar geleden werd ik gebeld door een vrouw. Haar man was ernstig ziek en had waarschijnlijk niet lang meer te leven. Laten we ze Wim en Anja noemen. Ze wilden met me praten over de mogelijkheden rondom de uitvaart van Wim. Toen ik eenmaal ontspannen met een kop koffie bij hen thuis zat, gaf Anja aan dat ze opgelucht was dat ze toch die stap had gezet om een gesprek met mij aan te gaan.’

  Alles lag helder op tafel
  Katia vervolgt: ‘Ik ben meerdere keren bij deze familie geweest en onze band versterkte daar erg door. Tijdens ieder bezoek praatte ik met Wim over zijn leven, wat hij belangrijk vond en wat hij had meegemaakt, gezien en gedaan in zijn leven. Ook bespraken we de kist, de locatie en hoe de uitvaart er zou gaan uitzien. Ik leerde Wim steeds beter kennen en wist daardoor hoe de dag vorm zou moeten krijgen. Uiteindelijk heeft hij het nog twee jaar volgehouden, vol vechtlust. Toen Anja me belde, wist ik hoe laat het was. En zij wist dat ik direct zou komen. Onze voorbereiding maakte het afscheid veel persoonlijker en beter uitgewerkt. De familie hoefde niet in korte tijd stappen te zetten; alles lag al helder op tafel. De familie had alle tijd en rust om veel bij Wim te zijn en rustig afscheid te kunnen nemen. Er hoefde niks meer geregeld te worden. We hadden hierdoor meer tijd om te praten over de invulling, de zingeving, we konden de kleinkinderen extra aandacht geven, in alle rust. Het was een heel bijzondere week waar ik nog geregeld aan terugdenk.’

  Geen standaard aanpak
  Ik werk nooit met een standaard aanpak; ik pas alles aan op de persoonlijkheid en wensen van degene die komt te overlijden. Als daar kinderen bij betrokken zijn, vind ik het ontzettend belangrijk om hen goed te begeleiden vóór en tijdens de uitvaart. Kinderen zijn van nature heel open en puur en ze stellen lukraak vragen als ze iets willen weten. Ouders kunnen dit als confronterend ervaren, maar het kind heeft recht op een duidelijk en eerlijk antwoord. Ik ga hier heel ontspannen mee om. Ik laat het kind zijn zoals het is; ze geven zelf wel aan wat ze nodig hebben en zullen daar om vragen’, vertelt Katia ontspannen.

  Troostende kinderkoffer
  ‘Ik heb zelf een ‘kinderkoffer’ ontwikkeld, die ik aanpas aan aan de leeftijd van de kinderen. Er zitten boekjes in over de dood, rouwverwerkingskaarten, een emotiespel en een doeboek. Met deze koffer kunnen ze spelenderwijs de rouwperiode door. Het is mijn doel en prioriteit dat kinderen altijd betrokken worden en met beide benen stevig op de grond de rouwperiode ingaan. Natuurlijk is er ook verdriet, maar ze kunnen goed verankerd verder. Dat is zó belangrijk. Na de uitvaart van Wim gaven de kleinkinderen aan dat het zo’n mooie en fijne dag was. Dat was voor mij de bevestiging dat ik mijn werk goed gedaan heb.’

  Iedereen op All Stars
  ‘Een aantal jaren geleden belde de moeder van haar te vroeg overleden dochter mij. Haar dochter had een grote passie voor All Stars sneakers en wilde deze aan tijdens haar eigen uitvaart. Tijdens de uitvaart had iedereen All Stars aan: de chauffeur, de mensen van het rouwcentrum en wij zelf. Wij liepen op haar geliefde All Stars, want het was háár dag en dat benadrukten we hiermee op een manier die precies bij haar paste.’

  Met hart en ziel
  ‘Ik probeer altijd zoveel mogelijk mezelf te zijn en dichtbij mezelf te blijven. Dit is de enige manier waarop ik er helemaal voor mijn klanten kan zijn en dat doe ik met hart en ziel’, besluit Katia.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply
 • Geplaatst door Boy Hazes op oktober 15, 2017, 5:43 pm

  Mooi artikel en foto! Hartelijke groet, Boy Hazes, afscheidsfotograaf

  Beantwoorden →