Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Peulvruchten eten is gezond!
  Rate this post

  Nederlanders eten gemiddeld 1 gram peulvruchten per persoon per dag! Het is duidelijk dat dit niet overeenkomt met het nieuwe advies van de Gezondheidsraad. Die adviseert om één keer in de week peulvruchten te eten. Ondanks dat er bij dat advies geen hoeveelheid wordt genoemd, komen wij op dit moment niet in de buurt van dit advies.

  Om de peulvruchtenconsumptie te stimuleren, zijn tal van initiatieven opgestart. Een daarvan is het nieuwe platform www.peulvruchten.nl, dat op 29 februari online ging!

  Welke peulvruchten zijn er?
  Peulvruchten zijn zaden of de zaden met hun omhulsel. Onder peulvruchten vallen bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen (borlotti), limabonen, linzen, ­kikkererwten, kidneybonen en sojabonen. Peulvruchten uit glas en blik hoef je alleen op te warmen volgens de bereidingswijze op het etiket. Gedroogde peulvruchten moet je lang koken voordat ze gaar zijn. Het gaat sneller wanneer je ze eerst weekt of een snelkookpan gebruikt. Hoe lang je ze moet koken, verschilt per soort. Weken scheelt al gauw zo’n 10 tot 20 minuten. Peulvruchten week je in driemaal hun gewicht in water. Je kunt ze vervolgens in hun weekwater koken.

  Voordelen van peulvruchten
  Het heeft voordelen als we meer peulvruchten gaan eten. Op de eerste plaats vanwege de gezondheidsvoordelen die ze bieden. Ze hebben immers een hoge voedingswaarde: veel vezels, veel eiwitten en veel mineralen als ijzer, calcium en kalium.
  Op de tweede plaats leveren peulvruchten plantaardige eiwitten, die duurzaam worden geproduceerd. Voor de productie van peulvruchteneiwit is bijvoorbeeld veel minder water nodig dan voor productie van dierlijk eiwit (361 liter per kilo versus circa 1500 liter per kilo). Ook zijn verrassend weinig gewasbeschermingsmiddelen nodig voor de groei.

  Informatie over peulvruchten
  Wil je zelf meer achtergrondinformatie over peulvruchten of mensen de weg wijzen in de wereld van de peulvrucht, dan is het platform www.peulvruchten.nl een goed ­uitgangspunt. Je vindt er achtergrondinformatie, uitleg van verschillende soorten en natuurlijk recepten. Uiteraard zijn alle soorten peulvruchten verkrijgbaar bij Broeders Gezondheidswinkel.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply