Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • De peuterspeelzaal: meer dan een paar uurtjes spelen
  Rate this post

  Tussen zijn 2de en 4de levensjaar, maakt je kind grote stappen in zijn ontwikkeling door. Wanneer je je kind hier goed in begeleid, kun je hem goed voorbereiden op de basisschool. De perfecte plaats daarvoor is de peuterspeelzaal.

  Je kind went eraan om in de kring te zitten, op zijn beurt te wachten en om te gaan met leeftijdsgenootjes. Ook leert je peuter al spelend tal van zaken die hem op de basisschool goed van pas zullen komen. En daarnaast zorgen de leidsters ook nog eens dat de docent van de basisschool een goed beeld van je kleintje heeft zodra hij naar groep 1 mag.

  Ontwikkeling
  De peutercentra van SPA, Stichting Peutercentra Arnhem, richten zich volledig op peuters in de leeftijd van 2,5 tot 4 jaar. In de periode dat de kinderen, doorgaans twee dagdelen in de week, naar de peuterspeelzaal komen, is er veel aandacht voor de ontwikkeling (vanaf 1 januari 2017 mogen de peuters zelfs al vanaf 2 jaar komen en vier dagdelen per week). Ieder kind is immers uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen wijze en in zijn eigen tempo. Via spel kunnen kinderen bijvoorbeeld leren om hun emoties te verwerken, hun zelfvertrouwen, zelfbewustzijn en zelfbeeld te ontwikkelen en samen te werken. Hierdoor leert je kind initiatieven te nemen en het peutercentrum vormt hiervoor een veilige plek.

  Omgaan met regels
  Je kind leert op het peutercentrum ook omgaat met regels. Zoals de regels die gelden wanneer er samen gespeeld wordt. Dit samenspel tussen kinderen ontwikkelt zich namelijk niet vanzelf. Vooral peuters hebben hier best vaak moeite mee en daarbij zijn conflicten en hoogoplopende ruzies onvermijdelijk. Samen spelen lukt immers alleen als beide kinderen zich aan bepaalde regels houden. Ieder op zijn beurt en geen speelgoed van een ander afpakken. Soms is het nodig dat de pedagogisch medewerker alle ­regels weer even in herinnering brengt. Op een goede ­manier en in een fijne sfeer, want dat is voor peuters de beste manier om zich de regels eigen te maken.

  Creativiteit
  Verder is het voor het kind belangrijk om op creatief gebied geprikkeld te worden. Lekker kliederen met verf, spelen met klei, muziek maken, dansen en zelf ontdekken. Peuters hebben enorm veel fantasie en in hun spel zijn ze steeds naar nieuwe mogelijkheden op zoek. Ze hebben ook een sterke behoefte om creatief te zijn. Het is voor hen een mogelijkheid om hun gedachten, gevoelens en waarnemingen te uiten ook al zijn ze zich daar niet van bewust. Bij de SPA gaat het er bij de creativiteitsontwikkeling onder andere om dat kinderen zich leren uit te drukken naar hun eigen aard en oorspronkelijkheid. Om iets van jezelf naar buiten te brengen, moet je je op de eerste plaats vrij en veilig voelen. De SPA biedt daar alle voorwaarden voor: een juf die je kind vertrouwen biedt, een veilige en overzichtelijke ruimte, weten wat er gaat gebeuren en weten dat er hulp is als iets nog niet zo goed lukt.

  Bewegen
  Peuters zijn over het algemeen handig en soepel in hun bewegingen en dit doen ze dan ook met veel plezier. Ze hebben echter wel de tijd en ruimte nodig om hun vaardigheden in bewegen te ontwikkelen. In de actieve leeromgeving die SPA biedt, kunnen kinderen volop bewegen. Daardoor leren ze niet alleen zichzelf en hun omgeving kennen, maar e ontwikkelen ook hun coördinatie en ­timing. En ze verbeteren hun conditie. Door de juiste condities en veilige situaties te scheppen, levert SPA een bijdrage aan de motorische ontwikkeling van je peuter.

  Zintuigen
  Horen, zien, voelen, ruiken, proeven en kijken. Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend, maar je peuter moet de wereld nog leren ontdekken via zijn zintuigen. De peuterspeelzaal is dan ook zoveel meer dan een paar uurtjes gezellig spelen. Je kind leert er ook heel veel van en wordt goed voorbereid op de basisschool.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply