Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Picture perfect
  Rate this post

  Met een gezonde ambitie en een beetje perfectionisme is niets mis, maar tegenwoordig lijkt het alsof alles moet kloppen. Over je foto’s kun je standaard een filter leggen en de mogelijkheden in Instagram, Snapchat enzovoort zijn oneindig te noemen.

  Genoegen nemen met minder is tegenwoordig erg lastig als de maatschappij het perfecte plaatje zo promoot. De borden op Pinterest zien er altijd geweldig uit en in Heel Holland Bakt schudden ze de ene geweldige taart na de andere uit de mouw. En hoe goed je jezelf er ook tegen weert: je wordt er toch door beïnvloed.

  Als elk detail gezien wordt en alles moet kloppen, zowel privé als thuis, dan mag je geen fouten maken. Heb je dan nog wel tijd om te ontspannen als je leven er perfect moet uitzien? En stel dat je toch een fout maakt, dan moet je die meteen weer kunnen wegpoetsen. Of zelfs als een ander een fout maakt, dan voel jij je daar verantwoordelijk voor. Niet alleen voor de fout, maar ook om die op te lossen!

  De boog kan niet altijd gespannen zijn
  Het is heel fijn dat jij iemand bent, die altijd klaarstaat om iemand anders te helpen en met een ander meedenkt. Het zijn heel mooie kwaliteiten: flexibiliteit, zorg- en behulpzaamheid, inlevingsvermogen, je verantwoordelijk voelen en verantwoordelijkheid nemen. Maar in deze combinatie zijn ze ook het recept voor een burn-out. Het is daarom heel belangrijk om bij ­oplopende drukte en stress te weten waardoor je ­ontspant en wat jou energie geeft.

  Zelfhulp
  Een bekend hulpzinnetje in coaching is ‘Moet Ik Dit Nu Doen?’. Door de nadruk op steeds een ander woord te leggen bij het beantwoorden van de vraag, helpt het je om dichter bij jezelf te komen.
  – ’MOET ik dit nu doen?’ Als je het heel graag wilt doen, dan zal het energie opleveren. Als het een verplichting is, dan kost het energie.
  – ’Moet IK dit nu doen?’ Ben ik de enige die dit kan of is er iemand anders die dit veel sneller of beter kan of daar meer tijd voor heeft? Enzovoort.
  – ’Moet ik DIT nu doen?’ Is dit echt wat nu gedaan moet worden of wil je liever iets anders doen of zijn er ­belangrijkere dingen?
  – ‘Moet ik dit NU doen?’ Kan het nog even wachten?
  – ’Moet ik dit nu DOEN?’ Soms is iets niet doen de beste keuze.

  Complimenten en waardering
  Ten slotte is het belangrijk dat je je gewaardeerd voelt, maar daarvoor moet je wel eerst in staat zijn om gewaardeerd te worden. Hoe goed ben je eigenlijk in het aan­nemen van complimenten? Of lach je ze weg, zeg je dat het wel meeviel, dat de anderen je zo goed geholpen hebben? Als je onzeker bent, twijfelt over je kwaliteiten, dan is het soms moeilijk om een compliment echt te kunnen ontvangen. Je mag leren om trots te zijn op jezelf. Je mag leren wat je kwaliteiten zijn en je mag leren om hulp te vragen bij de dingen waar je minder goed in bent.

  Steuntje in de rug nodig? Voor individuele trajecten kun je terecht bij Yoi.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply