Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Pijn aan je gewrichten? Rust roest!
    Rate this post

    Wat doe jij als je ergens in je lijf pijn ervaart, bijvoorbeeld als gevolg van een kneuzing? Misschien ben je net als veel mensen geneigd om rust te nemen. Een heel logische en verstandige gedachte,want zo kan je lichaam herstellen. Maar wist je dat je bij gewrichtspijn (en zeker bij reuma of artrose) juist het tegenovergestelde dient te doen? Hier gaat op: rust goed, ga bewegen!

    Elke dag in actie komen is voor iedereen goed. Het geeft energie, je voelt je er fitter door en het helpt je om op gewicht te komen of te blijven. Dat is ook zo bij artrose en reuma. Genoeg bewegen zorgt ervoor dat de aangetaste gewrichten door de spieren eromheen versterken en soepel blijven. En omdat de spieren eromheen sterker worden, neemt de pijn af en ontwikkelt de aandoening zich niet verder. Ook voed je door te bewegen het kraakbeen, wat ook weer bijdraagt aan de soepelheid van je gewrichten.

    Reuma
    Als je last hebt van reumatische aandoeningen, heb je ook vaak last van moeheid. Daarnaast kamp je vaak ook met een verminderde spierkracht en lichamelijke conditie, meestal doordat je ook minder beweegt in de tijd dat de ziekte actief is. Deze zaken kunnen een drempel vormen om het sporten weer actief op te pakken. Toch is dit de beste remedie tegen moeheid en het verbeteren van je spierkracht en conditie. Daarnaast ga je je bij intensieve beweging ook mentaal beter voelen. Ook dringt bewegen het verhoogde risico op hart- en vaatziekten terug. Zowel bij reuma en artrose is beginnen met hardlopen een goed idee. De eerste belangrijke ervaring hierbij is weer leren vertrouwen op je lichaam en merken dat je het kan.

    Rustig beginnen: ga hardlopen
    Op 20 maart 2019 begint er een hardloopcursus speciaal voor mensen met reuma of artrose. Deze hardlooptraining is niet heel anders dan anders: veel regels voor reguliere trainingsmethoden gelden hier ook. Toch zijn er wel wat aandachtspunten waar je rekening mee moet houden als je wilt meedoen. Het is geen fysiotherapie, maar een ‘reguliere’ looptraining. De cursus duurt twaalf weken. Na deze tijd kun je ervoor kiezen om voor jezelf verder te gaan, maar het lopen in een loopgroep is aan te raden. Verder heb je een grotere kans om de training goed te volbrengen als je al sportervaring hebt. Meer bewegen voordat de training begint is dus een goed plan. Stevig doorwandelen (met de hond), fietsen (naar je werk) en andere vormen van sport en beweging dragen eraan bij dat je spieren en pezen sterker worden. Op die manier ben je optimaal voorbereid op de hardlooptraining.

    – Erwin Schell

    Passende behandeling

    Schell Fysiotherapie functioneert als een professionele, klantgerichte en innovatieve lokale fysiotherapiepraktijk waarbij wordt gestreefd naar het op een binnen de zorgvisie passende en een wetenschappelijk verantwoorde basis beantwoorden van de hulpvraag.
    De praktijk is gevestigd aan de Lange Nobelstraat in Zierikzee en aan de Deensestraat in de voormalige school ’t Meetje in Ellemeet.

    De fysio vertelt

    Elk kwartaal schrijft Erwin Schell van Schell Fysiotherapie over een onderwerp binnen de fysiotherapie.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply