Rate this post
 • Pijnklachten of bewegingsbeperking?
  Rate this post

  Heb je last van (spier)pijn en/of heb je last van bewegingsbeperkingen? Dan kun je te maken hebben met triggerpoints.

  Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn ook vaak pijn op andere plaatsen veroorzaakt. Deze knopen kunnen worden behandeld met triggerpoint-therapie. Daarbij worden de triggerpoints in je spieren aangeprikt met kleine naaldjes. Dat wordt ‘dry needling’ genoemd. Bij deze behandelmethode proberen we de triggerpoints in je spieren, die in veel gevallen de oorzaak zijn van jouw klachten, te verwijderen. Bij dry needling wordt een droge (dry) acupunctuurnaald gebruikt en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht. Na een behandeling ontspannen je spieren zich vrijwel onmiddellijk.

  Niet hetzelfde als acupunctuur
  Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten om de energie in je lichaam te beïnvloeden. Dry needling is iets anders. Er wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikt. Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren, de zogenaamde ‘triggerpoints’, en het is geen energiebehandeling.
  Voor een ‘gezonde’ levensstijl is het van belang om pijnvrij te kunnen bewegen, en geen bewegingsbeperking te hebben.

  Triggerpoints kunnen zich uiten in:
  – pijn / stijfheid lokaal in een spier, maar ook op andere plekken in het lichaam
  – bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
  – verminderde kracht in de betrokken spier(en)
  – pijnontwijkend gedrag; je gaat anders bewegen
  – tintelingen in arm / been, hoofdpijn en migraine, duizeligheid
  – golf- of tenniselleboog, rugklachten, kaakpijn, aangezichtspijn of schouderklachten
  – ischias, hernia (nek of rug), carpaal tunnelsyndroom

  Spieren ontspannen
  De behandeling is gericht op het uitschakelen van triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten behandelen we vaak meerdere spieren in je arm of been en langs de wervelkolom. Het inbrengen van het naaldje voel je nauwelijks. Als een triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort krampgevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct, en kun je gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van korte duur.

  Registratie / vergoeding
  Neuromusculaire therapeuten die zijn aangesloten bij de NMTN (beroepsgroep), voldoen aan alle eisen om dry needling veilig en kundig toe te passen.
  Heb je een aanvullende zorgverzekering? Dan worden behandelingen in de meeste gevallen gedeeltelijk of geheel vergoed. Raadpleeg bij twijfel je zorgverzekeraar.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply