Rate this post
 • PMS- of overgangsklachten?
  Rate this post

  Menstruatieklachten zijn meestal zó minimaal aanwezig, dat veel vrouwen hier nauwelijks last van ondervinden. Het komt echter ook voor dat vrouwen er ernstig last van hebben en zelfs enkele dagen niet kunnen functioneren.

  Menstruatieklachten kunnen zowel lichamelijke als emo­tionele klachten zijn en kunnen al enige tijd voor de menstruatie ontstaan (premenstruele klachten, ook wel Premenstrueel Syndroom (PMS) genoemd). Deze PMS-klachten ontstaan ongeveer twee weken voor de menstruatie en verdwijnen of verminderen als de menstruatie begint.
  Voor het begin van de menstruatie bouwt zich in de onderbuik een spanning op die op zichzelf heel natuurlijk is. Maar bij sommige vrouwen is deze stagnatie van energie en bloed onevenredig hoog, wat leidt tot verschillende klachten. De acupuncturist zal zich primair richten op het opheffen van deze stagnatie.

  Klachten
  Bekende emotionele klachten zijn stemmingswisselingen, depressie en prikkelbaarheid. Op lichamelijk gebied: pijn of kramp in de buik, vermoeidheid, hoofdpijn / migraine, gewrichtspijn, rugpijn die soms uitstraalt naar de bovenbenen of gespannen, pijnlijke borsten of tepels. Vaak treedt een combinatie van deze klachten op.

  Doordat acupunctuur heel effectief is in het doorbreken van stagnaties, is acupunctuur een goede methode om deze klachten met succes te behandelen.

  Overgangsklachten
  De overgang (menopauze) is de fase waarin een vrouw afscheid neemt van haar vruchtbare jaren. Haar rol in het leven verandert. Het is een natuurlijk proces. Door veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen lichamelijke en emotionele klachten ontstaan. Deze klachten horen erbij. Maar voor sommige vrouwen worden ze zó heftig, dat het functioneren in het dagelijks leven een probleem wordt.
  We spreken van de overgang vanaf het moment dat de menstruatie een jaar is uitgebleven. Dat moment ligt meestal ergens tussen het 45ste en 55ste jaar. Maar al veel eerder kunnen klachten ervaren worden die met de naderende overgang te maken hebben. De hormonale veranderingen kunnen zich al voordoen vanaf het 35ste jaar. De aanmaak van oestrogeen en progesteron neemt af, en dat kan leiden tot allerlei verschijnselen op lichamelijk vlak. De meest bekende zijn nachtzweten, opvliegers, hartkloppingen, vaginale droogte, vermoeidheid en hoofdpijn. Maar ook in emotioneel opzicht is er veel gaande in het leven van een vrouw in de overgang. Zij moet afscheid nemen van haar rol als vruchtbare vrouw. Veel vrouwen vinden dat een moeilijk proces en voelen zich depressief, emotioneel of humeurig.

  Wat kan acupunctuur doen?
  Acupunctuur helpt de hormoonhuishouding balanceren.
  De heftigheid van de klachten wordt hierdoor minder. Bovendien zullen de klachten zich minder vaak voordoen. Wanneer je regelmatig een acupunctuurbehandeling
  ondergaat, zul je merken dat het leven met de overgang niet zo ongemakkelijk hoeft te zijn. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten.

  Mocht je hier meer over willen weten, neem dan gerust contact met mij op.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply